Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα όριά τους τα νοσοκομεία – Πιέζεται το ΕΣΥ

18.11.2020 | 00:58

Ασφυκτική είναι πίεση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική, αφού τα ελεύθερα κρεβάτια σε ΜΕΘ είναι ελάχιστα, με τους γιατρούς να μετατρέπουν απλά κρεβάτια, από διάφορες μονάδες, σε κλίνες Covid-19 προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον υψηλό αριθμό των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν πως πλέον η πανδημία χτυπά νεαρότερα άτομα, με πολλούς ασθενείς ηλικίας 20 – 40 ετών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στόχος των γιατρών είναι όσοι δεν χρειάζονται νοσηλεία να φεύγουν από τα νοσοκομεία, προκειμένου να μπορέσουν αν νοσηλευτούν όσοι είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με τους γιατρούς να καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι χρειάζεται να εξυπηρετηθούν.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ να είναι διαθέσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, έρχονται να προστεθούν και οι γιατροί που ασθενούν, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τους συναδέλφους τους.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τώρα η Αθήνα βρίσκεται εκεί που ήταν η Θεσσαλονίκη 10 μέρες πριν, ενώ αν η κατάσταση εξελιχθεί όπως στη συμπρωτεύουσα, η Αττική δε θα αντέξει, καθώς δεν υπάρχει plan B.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 18/11/2020

Ελλάδα