Υγεία

Εξαδάκτυλος: Μόνη μας ελπίδα η απόδοση των περιοριστικών μέτρων

18.11.2020 | 01:17 Eνσωμάτωση

Στην κατάσταση που βιώνει το σύστημα Υγείας και τη μάχη των υγειονομικών με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και τον Νίκο Φιλιππίδη.

Όπως τόνισε, τα όρια στη Θεσσαλονίκη καθημερινά μεταβάλλονται, καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι έντονη. «Κλίνες οι οποίες προορίζονταν για τη νοσηλεία άλλων παθήσεων δίνονται για τη νοσηλεία ασθενών με Covid, κάθε μέρα απλές κλίνες εφοδιάζονται με μηχανήματα για να υποδεχθούν όσους χρειάζονται εντατική θεραπεία» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των εισιτηρίων στα νοσοκομεία ξεπερνά αυτόν των εξιτηρίων.

«Η πραγματική ελπίδα για όλο αυτό είναι η απόδοση των περιοριστικών μέτρων» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, συμπληρώνοντας πως όλες οι χώρες τα εφαρμόζουν αναγκαστικά. «Με την πανδημία δεν μπορεί κανείς κατά πρόσωπο, αν δεν έχει φάρμακα ή εμβόλια» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και σήμερα με αφορμή των εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. «Ο ιός δεν ξέρει αν συγκεντρωθήκαμε για λιτανεία, για πορεία, για κηδεία, για πανηγυρισμό ή για διασκέδαση. Όταν συγκεντρωνόμαστε μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υποστηρίζοντας πως «σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν συνάθροιση τηρώντας τα μέτρα. Αν έχουμε συνάθροιση, απλά δεν τηρούμε τα μέτρα».

«Είναι απογοητευτικό και για τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, άλλος να θέλει να κάνει πορεία, άλλος να θέλει να κάνει λιτανεία, άλλος να διασκεδάσει, άλλος να θέλει να παρακάμψει τα μέτρα και κάποιοι άνθρωποι να δίνουν την ψυχή τους και να υπερβάλλουν εαυτόν με αυτό το τέρας της πανδημίας» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Στις 17 ημέρες του Νοεμβρίου έχουμε 603 θανάτους, ενώ από την αρχή του Φεβρουαρίου είχαμε 1.228, σχεδόν τους μισούς δηλαδή» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Δεν πιάνουν αυτά» ήταν η απάντηση του κ. Εξαδάκτυλου για το αν τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία δέχονται απειλές, συμπληρώνοντας: «Δεχόμαστε μια διαρκή πίεση, η οποία είναι μεγάλο πρόβλημα».

Τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι είναι αρκετά πιθανή μια μικρή παράταση του lockdown στη χώρα, προκειμένου να μειωθούν και άλλο τα κρούσματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας στις ανάγκες του.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 18/11/2020