Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου δημοτικά και νηπιαγωγεία – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

14.11.2020 | 20:16 Eνσωμάτωση

Σε δυο εβδομάδες, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα χτυπήσει ξανά το σχολικό κουδούνι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας τα οποία έκλεισαν σήμερα με απόφαση της κυβέρνησης ως ένα ακόμα μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Κλειστοί θα είναι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη τηλεκπαίδευση. Από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί θα προβάλλονται εκπαιδευτικά προγράμματα από την κρατική τηλεόραση για μαθητές δημοτικού.

Η διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Για τα παιδιά του δημοτικού η τηλεκπαίδευση θα ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και θα ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα. Για το νηπιαγωγείο το μάθημα θα ολοκληρώνεται στις 4 και 20. Ανάμεσα στις διδακτικές ώρες θα υπάρχουν ολιγόλεπτα διαλείμματα.

Η απόφαση για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 15 ψήφους έναντι 8, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Να σημειωθεί ότι ήδη για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, στα οποία συμμετέχουν 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς

Στο προσκήνιο και σε γενική χρήση επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, καθώς μπαίνει προσωρινό λουκέτο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία.

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη εγκύκλιό του, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του 4ημέρου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/11/2020