Ελλάδα

MEGA STORIES: Οι τέχνες μπήκαν σε καραντίνα πριν την… καραντίνα

10.11.2020 | 00:42 Eνσωμάτωση

Τον περασμένο Μάιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες, «Support Art Workers», για να γνωρίσει ένα κύμα συμπαράστασης από πολλούς συμπολίτες μας. Τώρα, στο δεύτερο κύμα, ήταν και πάλι αυτοί που μπήκαν σε καραντίνα πριν από την καραντίνα.

«Ήταν ο βασικός μοχλός πίεσης εκείνο το διάστημα. Μετά από αυτή την πρώτη μεγάλη κίνηση, που στα αιτήματά μας υπέγραψαν 45-50 χιλιάδες άτομα, άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα μέτρα για τους καλλιτέχνες και το ζωντανό θέαμα. Τα μέτρα δεν επαρκούν με τίποτα. Η αντιμετώπιση του κλάδου είναι σαν να μην είναι και αυτές επιχειρήσεις. Σαν να είναι άνθρωποι χομπίστες, που μαζεύονται και κάνουν αστεία. Ο πολιτισμός είναι τεράστια βιομηχανία», είπε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης.

«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι ο κόσμος βλέπει ένα αποτέλεσμα και σταματά εκεί. Αυτό το αποτέλεσμα έχει απίστευτη δουλειά. Και είναι καλό μόνο όταν το κάνουν επαγγελματίες. Αν δεν καταλάβουν ότι είμαστε επαγγελματίες και δεν κάνουμε χόμπι, δε θα γίνει τίποτα. Επίσης πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς, να πάψουμε να φερόμαστε συμπλεγματικά, ματαιόδοξα», ανέφερε από την πλευρά της η ερμηνεύτρια, συνθέτρια και πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣ GEA, Δήμητρα Γαλάνη.

«Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα που συμπληρώνει τον καλλιτέχνη ή κάθε δράση θεάματος, είναι μεγάλη. Μπορεί να είναι από 10-15 μέχρι και 20-30 άτομα από πίσω, συν τους συνεργάτες τους. Είναι μια μεγάλη αλυσίδα που έχει επηρεάσει πολύ κόσμο», τόνισε ο Θοδωρής Μαραντίνης, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.

«Θα χάσουμε αρκετούς συναδέλφους. Είναι αναπόφευκτο. Είναι το πώς έχει διαμορφωθεί η θεατρική παραγωγή όλα αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή είναι όλο do it yourself», σημείωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άρης Λάσκος.

«Αν υποθέσουμε ότι οι μουσικοί δουλεύουμε σε δύο εργοστάσια, το ένα είναι η δισκογραφία και το άλλο τα live, το ένα εργοστάσιο κάηκε στη δεκαετία του 2000. Είμαστε οι πρώτοι που επλήγησαν» είπε στην κάμερα του MEGA STORIES ο Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδοποιός, πρόεδρος ΕΔΕΜ και Εποπτικού Συμβουλίου ΕΥΕΔ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Stories - 10/11/2020