Πολιτισμός

MEGA STORIES: Μπαίνουμε στην εποχή του live streaming;

10.11.2020 | 00:47 Eνσωμάτωση

Μπαίνουμε στην εποχή του live streaming; Η τέχνη στις οθόνες μας; Ο καλλιτέχνης στη σκηνή και εμείς στους υπολογιστές μας online θεατές ενός online θεάματος; Ίσως είναι μια λύση. Με ποιον τρόπο όμως; Με ποιο αντίτιμο; Μπορεί να αντικατασταθεί η εμπειρία του live;

«Το streaming είναι ένα ημίμετρο. Δεν είναι κακό. Το ελληνικό κοινό δεν έχει συνηθίσει να μπει στη διαδικασία να πληρώσει για να δει κάτι online. Δεν ξέρω αν τα ποσά αυτά θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα εισοδήματα που χάνονται λόγω της κατάστασης», σημείωσε ο Θοδωρής Μαραντίνης, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.

«Έπρεπε να το έχουμε σκεφτεί αυτό από πριν. Εγώ δεν το βλέπω κακό αυτό γιατί είναι ένας τρόπος. Μόνο αυτό όχι. Δεν θα πεθάνει ποτέ το live, μέχρι να τελειώσουμε σαν είδος», ανέφερε από την πλευρά της η ερμηνεύτρια, συνθέτρια και πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣ GEA, Δήμητρα Γαλάνη.

«Η τέχνη και οι παραστατικές τέχνες είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η ποιότητα της δουλειάς αλλοιώνεται όταν την βλέπει ο άλλος από μια μικρή οθόνη, κάνοντας παράλληλα άλλα πράγματα», τόνισε η χορογράφος Εύη Σούλη.

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί καταργείται η συναυλιακή εμπειρία. Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό», σημείωσε η γενική διευθύντρια Prospero και πρόεδρος ΠΣΔΠΕ, Κατερίνα Σταματάκη.

«Εμένα μου δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι το τελευταίο που κάνω πριν καταστραφεί ο κόσμος. Δεν μου αρέσει η εμπειρία του live streaming», είπε η Κατερίνα Φώτη, χορεύτρια.

«Φοβάμαι μην συνηθίσουμε στο live streaming, στο παίζω μόνο από την οθόνη. Υπάρχει το πολύ τελετουργικό πράγμα να μαζεύονται 1000 – 3000 άνθρωποι και να χορεύουν μαζί. Είναι μια μικρή επανάσταση και μια μικρή θεία λειτουργία», ανέφερε από την πλευρά του ο Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδοποιός, πρόεδρος ΕΔΕΜ και Εποπτικού Συμβουλίου ΕΥΕΔ.

«Όλες τις παραστάσεις μας τις μαγνητοσκοπούμε, και αν δεν γίνουν θα τις δείξουμε από την αρχή. Αν ο κόσμος έρχεται και έχουμε τη δυνατότητα να δείχνουμε το έργο μας με το κοινό, στο τέλος των παραγωγών θα κάνουμε και streaming. Είναι ένα μέσο για να συνεχίσει να δουλεύει ο οργανισμός», τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΕΛΣ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Stories - 10/11/2020