Κόσμος

Συναγερμός στην Ευρώπη – Φόβοι για νέα χτυπήματα Ισλαμιστών

30.10.2020 | 08:34

Οι φόβοι για νέα ισλαμιστικά χτυπήματα στην Ευρώπη που «ξύπνησαν» από την δολοφονική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας αλλά και το ρόλο της Τουρκίας στην γεωπολιτική σκακιέρα Δύσης - Ανατολής, βρέθηκαν στο τραπέζι της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» το πρωί της Παρασκευής (30/10)

Με φόντο την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην εκκλησία σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία το πρωί της Πέμπτης, που άφησε πίσω έναν τραγικό απολογισμό τριών νεκρών και τους φόβους νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη που αυτή πυροδότησε, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Γιάννης  Μάζης καθηγητής  Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ και ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς , επίτιμος καθηγητές ΓΕΣ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάζης «το φαινόμενο των ισλαμιστικών επιθέσεων ιδιαίτερα στη Γαλλία που τα τελευταία χρόνια έχει θρηνήσει 300 θύματα από τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι καινούριο. Σε μια Γαλλία που είναι η πατρίδα της ελευθερίας του ανθρώπου, της ελευθερίας των δικαιωμάτων του πολίτη και που έγιναν τεράστιες προσπάθειες ενσωμάτωσης σε μια χώρα με θρησκευτική ουδετερότητα, αν αναλογιστούμε ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα οργανωμένο σχέδιο απλά εμείς στην Ευρώπη αδιαφορούμε».

Τα «παιχνίδια» της Τουρκιάς και τα επόμενα βήματα ης Ελλάδας

Από τη μεριά του ο κ. Ζιαζιάς  επεσήμανε ότι διαχρονικά η χώρα μας λόγο γεωγραφικής θέσης αποτελεί πέρασμα τρομοκρατών ενώ υπογράμμισε πως στο θέμα της Γαλλίας θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή καθώς αφορά και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Όπως επεσήμανε άλλωστε ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, είναι ένας 21χρονος Τυνήσιος, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού αλλά και της θρησκείας, από την τουρκική μεριά ενώ κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, μιλώντας για μία βαθιά γεωπολιτική κρίση που δεν τελειώνει στα φυσικά όρια του Ερντογάν.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 30/10/2020

Κόσμος