Ελλάδα

Κόπηκε στα δύο το «Καλλιστώ»: Εικόνες – σοκ από το ναρκοθηρευτικό του πολεμικού ναυτικού

27.10.2020 | 16:39

Η εικόνα του διαλυμένου «Καλλιστώ» παγώνει το αίμα. Το ναρκοθηρευτικό έχει μείνει μισό. Οι φωτογραφίες από το πριν και το μετά είναι αποκαλυπτικές.

Η εικόνα του διαλυμένου «Καλλιστώ» παγώνει το αίμα. Το ναρκοθηρευτικό έχει μείνει μισό. Οι φωτογραφίες από το πριν και το μετά είναι αποκαλυπτικές.

Νωρίτερα το φορτηγό Maersk Launceston το έκοψε στα δύο με την ευκολία που το μαχαίρι κόβει το βούτυρο.

Δραματικές στιγμές για να σωθεί το «Καλλιστώ»

Τίποτα δεν προμήνυε το πρωτοφανές ναυτικό ατύχημα που έγινε έξω από τον πειραιά λίγο μετά τις 7.30 το πρωί με καλές συνθήκες Το Maersk Launceston που βλέπουμε στις φωτογραφίες με σημαία Πορτογαλίας είχε αναχωρήσει όπως φαίνεται στον χάρτη του marunetraffic από τον Πειραιά στις 7:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

Λίγα λεπτά αργότερα περίπου στις 7.30 το θυριώδες πλοίο μήκους 266 μέτρων εμβολίζει το 60 μέτρων καλλιστώ με το οποίο διασταυρλώθηκε.

Το Πολεμικό είχε ξεκινήσει από τον Ναύσταθμο ενώ στο εμπορικό ο πλοηγλός του έχει κατέβει λίγο νωρίτερα.

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο πρώτο ακούμπημα τραντάζεται σαν να το χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί ένας εκκωφαντικός θόρυβος από λαμαρίνες. Με ορμή νερά το γεμίζουν καθώς κόβεται στα δύο. Από την σφοδρή σύγκρουση τραυματίζονται ελαφρά δύο στελέχη του πολεμικού ναυτικού.

«Κατά το θαλάσσιο συμβάν πρόσκρουσης του ΝΘΗ «Καλλιστώ» με εμπορικό πλοίο την 27η Οκτωβρίου 2020 σημειώθηκε ελαφρύς τραυματισμός δύο μελών του πληρώματος τα οποία διεκομίσθησαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.»

Η πρύμνη του «Καλλιστώ» κατέληξε στον πάτο της θάλασσας

Το τραυματισμένο πλοίο κινδυνεύει να βυθιστεί. Οι φωτογραφίες από το πριν και το μετά της σύγκρουςς αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς που έγινε στο σκάφος το οποίο είναι κλατασκευασμένο από σύνθετα υλικά και ανθρακονήμιτα για να έχει μικρότερο ίχνος στα ραντάρ των εχθρών.

Άμεσα γίνεται η ενημέρωση του θαλάμου επιχειρήσεων. Τα δευτερόλπτα ήταν πολύτιμα για να σωθεί το πλοίο. Στο Λιμεναρχείο Πειραιά χτύπησε συναγερμός και ξεκινάει μία τεράστια επιχείρηση για να φτάσει το πλοίο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας πριν πάει στον πάτο της θάλασσας.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος .Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου.

Τα πρώτα ρυμουκλκά που φτάνουν βοηθούν να μην βουλιάξει το «Καλλιστώ».

Το σκάφος είχε πάρει επικίνδυνη κλίση. Η πρύμνη βούλιαξε. Στις φωτογραφίες βλέπουμε μέλη του πληρώματος στην αριστερή πλευρά συγκεντρωμένα να βλέπουν να λείπει το μισό σκάφος σαν να το έκοψε μαχαίρι. Ο Στέλιος Πέτσας που βρέθηκε στο Μαξίμου να παρακολουθεί σε συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία την εξέλιξη του συμβάντος μίλησε στο newsit για το θάυμα που έγινε με την σωτηρία του πληρώματος.

«Είναι ένα θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε . Ήταν απορίας άξιο πως έγινε το περιστατικό με το πλοίο πορτογαλικής σημαίας με πολωνό πλοίαρχο το οποίο δεν είδε το πλοίο μας και σχεδόν ανέβηκε πάνω του. Όπως είδατε το πίσω μέρος έχει καταστραφεί.»

Κύκλοι του Πολεμικού ναυτικού θα πουν πως αυτή η φωτογραφία – ντοκουμέντο αποδεικνύει πως το σκάφος είχε προτεραιότητα στην διασταύρωση του με το εμπορικό.

Η φορτηγίδα που βλέπουμε με τον πλωτό γερανό κρατούσε το σκάφος έξω από το νερό όσο τα ρυμουλκά τραβούσαν το «Καλλιστώ» στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Το πρώην βρετανικό Berkeley ναυπήγησης του 1988 το οποίο μεταχεισρισμένο είναι στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2001 είναι αμφίβολο αν μπορεί να εποανέλθει στην πρωτέρα κατάσταση.

Το λιμενικό ήδη διεξάγει έρευνα για να εντοιπιστούν οι ευθύνες για το πρωτοφανές ατύχημα. Οι πρώτες ενδείξεις δέιχνουν την ταχύτητα του εμπορικού να είναι στους 16 κόμβους και να πέφτει στην συνέχεια στους 8 και 5 κόμβου.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 27/10/2020

Ελλάδα