Υγεία

Τσιόδρας: Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή

27.10.2020 | 18:30

Ο επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού επέστρεψε στην ενημέρωση των πολιτών, μετά τα 1.259 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε πρώτα στην αυριανή εθνική επέτειο της χώρας μας: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης μιας μιχρής χώρας απέναντι στον φασισμό. Νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς και από τη γλώσσα των μέτρων η φωνή της συνείδησης».

Μιλώντας για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού.

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε, ενώ αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη τώρα σε σχέση με το πρώτο κύμα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας»

«Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε ως πολίτες με τα μέτρα που διευκολύνουν τη ζωή μας, που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς το απαγορευτικό, που έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολα τα ήδη ισχύοντα μέτρα (δηλαδή οι μάσκες παντού).

Και σημείωσε: «Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να επιτρέψει να μεταδοθεί ο ιός και η γρίπη στους ευπαθείς. Είναι ώρες ευθύνης & συνείδησης, είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

Για τις μάσκες

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων επανέλαβε ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας.

«Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό».

«Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι» τόνισε και επανέλαβε επιπρόσθετα τη σύσταση για αποφυγή χρήσης στα μέσα μεταφοράς, ενώ στηλίτευσε τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης τα οποία είναι γεμάτα κόσμο, χωρίς κανένα σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι «έφτασε η ώρα της συνείδησης» καθώς όπως είπε «το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «έχουμε αισιοδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 27/10/2020

Υγεία