Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα επόμενα μέτρα για την αποφυγή του lockdown

25.10.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Ποιες είναι οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές όπου σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και ποια είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία κάθε περιοχής. Η κυβέρνηση θα δώσει ένα περιθώριο 10 ημερών έως δύο εβδομάδων προκειμένου να δει κατά πόσο θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που ξεκίνησαν από χθες και εάν δεν αποδώσουν έχει ήδη έτοιμα νέα.

Μεσάνυχτα στο σπίτι και μάσκα παντού. Αυτή είναι η νέα καθημερινότητα που ξημέρωσε για το μισό και πλέον πληθυσμό της ελληνικής επικράτειας.

Τα νέα μέτρα έκαναν «πρεμιέρα» λίγες ώρες μετά το «άλμα» στα 29.992 κρούσματα που σημείωσε ο κορωνοϊός, με 935 νέες διαγνώσεις το περασμένο 24ωρο – αρνητική επίδοση ρεκόρ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Εύκολα μπορούμε να πάμε από τα 1.000 στα 2.000».

Εκτίναξη των νοσηλευομένων

Της «έκρηξης» των ημερήσιων μολύνσεων ακολούθησε η «εκτίναξη» του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών: από 780 σε 835!

Οι 113 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε 100 εισαγωγές την ημέρα».

Τα μέτρα για αποφυγή του lockdown

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος.

Το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο ιός εντός των τειχών είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας εκτός περιφερειακών ενοτήτων για τις πορτοκαλί περιοχές.

Ακόμα, εξετάζεται η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Οι νέες απαγορεύσεις θα ενεργοποιηθούν εάν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, δεν αποδώσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογική εικόνα είναι εφικτό να ανατραπεί ξανά προς το καλύτερο με την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/10/2020