Πολιτική

Oruc Reis: Στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό – Στα 6 μίλια από το Καστελόριζο

22.10.2020 | 20:49 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία φτάνει στο σημείο να στέλνει το Oruc Reis μια ανάσα από το όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Με αντι navtex απαντά η Αθήνα στην αντίστοιχη τουρκική για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ερντογάν, αν θα στείλει το Oruc Reis και τα πολεμικά του σε αυτό το απώτατο όριο ελληνικής ανοχής.

Βέβαιο όμως είναι ότι έχουν ανησυχήσει οι παίκτες της διεθνούς σκακιέρας. Σήμερα ένα U2 αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πέταξε νοτίως της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/10/2020