Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Μαύρος» Οκτώβριος με εκθετική αύξηση κρουσμάτων

21.10.2020 | 20:52

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι εκθετική, καθώς μέσα σε 6 ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40%. Περισσότεροι από 11.500 συμπολίτες μας βρίσκονται σε καραντίνα.

Σε κλοιό κορωνοϊού ολόκληρη χώρα. Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40% σε έξι μέρες. Χθες, τα κρούσματα ήταν 667, ενώ σήμερα 865. Η «κόκκινη» γραμμή των 600 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο ξεπεράστηκε.

Η χώρα περνά σε νέα φάση, με κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να κάνουν έκκληση στους νέους, που κρατούν το τιμόνι του δεύτερους κύματος, να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Με 528 νεκρούς, 5.779 ενεργά κρούσματα και περισσότερα από 11.500 άτομα σε καραντίνα, μοιραία η χώρα περνά σε αλλαγή χάρτη.

Μεταβολή της διασποράς προς τη βόρεια Ελλάδα

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να πλησιάζουν στο επίπεδο 3.
Μεταξύ αυτών είναι τα Ιωάννινα, η Κόρινθος, οι Σέρρες, η Πέλλα και φυσικά η Θεσσαλονίκη.

Οι τέσσερις παράγοντες που οδηγούν μια περιοχή ακόμη και στο lockdown είναι:

  • • Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
    • Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων
    • Η μεγάλη διασπορά μετά την ιχνηλάτηση
    • Η ύπαρξη μικρών αλλά επικίνδυνων εστιών

Αν η διασπορά συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει δυναμικά το μέτρο της νυχτερινής καραντίνας με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να περάσουμε σε μοντέλο Παρισιού, απαγόρευσης της κυκλοφορίας δηλαδή από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η χώρα εισέρχεται σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά και αν οι επιδημιολογικές δονήσεις συνεχιστούν, η εικόνα θα αποτυπωθεί και στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ένα κρίσιμο crash test.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/10/2020

Ελλάδα