Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις Ερντογάν – Στο στόχαστρο της Άγκυρας Σαμοθράκη, Λήμνος και Άη Στράτης

21.10.2020 | 21:08

Σκληρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων αποτυπώνεται στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου την ώρα κυρίες και κύριοι που το Oruc Reis συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη πορεία του ανοιχτά του Καστελλόριζου. Χθες έφτασε μία ανάσα από το ακριτικό νησί, στα 9 ναυτικά μίλια και κάνοντας έναν διπλό ελιγμό αυτή τη στιγμή, με κλειστό πομπό, βρίσκεται στα 40 ναυτικά μίλια με ρότα και πάλι προς το Καστελλόριζο. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία προδικάζουν παράταση της παράνομης Navtex για το ερευνητικό σκάφος.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Με NAVTEX που εξέδωσε θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή την φορά στο στόχαστρο έβαλε Σαμοθράκη, Λήμνο και Άη Στράτη.

Από την 8η τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στη Λευκωσία οι ηγέτες των τριών χωρών έστειλαν σαφέστατο μήνυμα

«H ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις παντού. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας εσωτερικούς νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες»

«Η Τουρκία με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει εντάσεις και υπονομεύει περιφερειακή σταθερότητα.»

«(Έχουμε υπογράψει) Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και δίκαιο της θάλασσας. Δυο συμφωνίες με Κύπρο και Ελλάδα.

Υπεροχή της Ελλάδας 

Στην ποιοτική υπεροχή εξάλλου του ελληνικού στόλου και της ελληνικής αεροπορίας αναφέρεται και δημοσίευμα της «Χάντελσμπλατ» τονίζοντας την υπεροχή που δίνουν τα γερμανικής προέλευσης υποβρύχια τύπου 214 γνωστά στην Ελλάδα ως Παπανικολής.

Η Τουρκία διαθέτει 19 φρεγάτες έναντι 13 της Ελλάδας αλλά με την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων να είναι γνωστή και αναγνωρισμένη και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο.

Η Τουρκία διαθέτει 12 υποβρύχια και η Ελλάδα 11 αλλά πέραν των καλύτερων πληρωμάτων, τα από αυτά τα υποβρύχια είναι τα τεχνολογικά ανώτερα Παπανικολής
Την ίδια στιγμή η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει 253 μαχητικά έναντι 232 της Ελληνικής αλλά και εδώ η ποιοτική υπεροχή των πιλότων της Αεροπορίας μας είναι εγνωσμένη παγκόσμια

Η πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Yeni Safak εξήγγειλε παράταση της παραμονής του Ορούτς Ρέις στην περιοχή με νέα NAVTEX

«Θα προκαλέσουμε πολλούς ακόμη εφιάλτες σε όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρα να μας εξαλείψουν από αυτή την γεωγραφική περιοχή. Θα σπάσουμε κάθε χέρι που θα απλωθεί στην ανεξαρτησία του λαού μας και το μέλλον του, την σημαία μας, το εζάνι (θρησκευτικό κάλεσμα), το κράτος και την πατρίδα μας.»

Την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/10/2020

Πολιτική