Ελλάδα

Μαρία Λεπενιώτη: Η εμβληματική αρεοπαγίτης που δίκασε τη Χρυσή Αυγή

08.10.2020 | 13:23 Eνσωμάτωση

Μόνο 11 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους τόλμησαν να εμφανιστούν χθες ενώπιον της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρίας Λεπενιώτη.

Η εμβληματική πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση με δυνατή, ψύχραιμη και αυστηρή φωνή.

Μόλις εκφώνησε για πρώτη φορά τη λέξη «ένοχος» το ακροατήριο ξέσπασε σε ζητωκραυγές και η μητέρα του Παύλου Φύσσα φώναξε ανακουφισμένη «Γιε μου τα καταφέραμε». Η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να γίνει ησυχία στην αίθουσα για να συνεχίσει. Έτσι αυστηρή, άτεγκτη, δίκαιη όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης ακροαματικής διαδικασίας.

Η Μαρία Λεπενιώτη ανέλαβε το τιμόνι στη δίκη της Χρυσής Αυγής πριν από 5,5 χρόνια και κατάφερε να διευθύνει με μαεστρία και να φέρει εις πέρας μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία με τεράστια φόρτιση και συχνές εντάσεις.

Όποτε χρειαζόταν έβαζε αμέσως τα πράγματα στη θέση τους, όπως όταν βρέθηκε ο ενώπιόν της ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Η Μαρία Λεπενιώτη που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Στην πολυετή δικαστική της καριέρα ήρθε αντιμέτωπη με πολλές και δύσκολες προκλήσεις και έχει χειριστεί ιδιαίτερες υποθέσεις, όπως τη συμμετοχή αξιωματικών της ελληνικής Αστυνομίας σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος» και την εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, πριν από 22 χρόνια χειρίστηκε, ως ανακρίτρια την υπόθεση της άγριας επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τότε τον αποκαλούμενο «Περίανδρο».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/10/2020