Πολιτική

«Τορπιλίζει» το κλίμα η Τουρκία – Εξέδωσε Νavtex για την 28η Οκτωβρίου

08.10.2020 | 14:04

Συνεχίζει να τορπιλίζει τις προσπάθειες για την έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών η Αγκυρα, καθώς μετά την απόφαση για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, εξέδωσε νέες NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά την 28η Οκτωβρίου.

Δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως οι εκκλήσεις για διάλογο είναι εντελώς προσχηματικές και πως στόχος είναι η αδιάκοπη συνέχεια της αναθεωρητικής της ατζέντας, η Τουρκία προκαλεί και πάλι σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX καθώς είναι σε περιοχές που η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία να το πράττει.

Η πρώτη είναι για άσκηση με πραγματικά πυρά το Σάββατο και την Κυριακή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Η δεύτερη είναι επίσης για άσκηση με πραγματικά πυρά στην καρδιά του Αιγαίου και ξεκινά στις 26 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής της Ελλάδας, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο και το σχετικό μορατόριουμ.

Εξάλλου ο Σουλτάνος που επισκέπτεται το Κατάρ το δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Peninsula του Κατάρ: «Το Αιγαίο και η ανατ. Μεσόγειος είναι ζητήματα στα οποία η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω».

Στην Κύπρο στο πλαίσιο της αναθεωρητικής ατζέντας, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις εργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων, το οποίο μετατέθηκε για τις 4 το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν από το σημείο τα συρματοπλέγματα και καθαρίστηκε η περιοχή, ενώ τοποθετήθηκε και οικίσκος ελέγχου.

Η Λευκωσία ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος μετά την συζήτηση τις Παρασκευής να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση» η οποία από την μια να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και από την άλλη να στέλνει μήνυμα για τις μετά τις «εκλογές στα Kατεχόμενα» εξελίξεις στο Κυπριακό.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/10/2020

Πολιτική