Κόσμος

Ξεκίνησαν οι εργασίες στα Βαρώσια – «Φωτιές» ανάβει ο Ερντογάν

07.10.2020 | 18:35 Eνσωμάτωση

Ξεκίνησαν οι εργασίες στα Βαρώσια, με το επίσημο άνοιγμα να έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει την Πέμπτη παρά τις αντιδράσεις από Ελλάδα, Κύπρο, ΟΗΕ αλλά και τον Ακιντζί.

Στα κατεχόμενα, οι εργασίες για το νέο πέρασμα που ανοίγει ο Ερντογάν στα Βαρώσια έχουν ξεκινήσει, με τους Τουρκοκυπρίους να πανηγυρίζουν για τη νέα πρόκληση.

Ο «σουλτάνος» αποφάσισε, σε συνεργασία με τον Ερσίν Τατάρ, να ανοίξει τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, βάζοντας νέες νάρκες στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και ανακοίνωσε πως θα είναι στο πλευρό όλων των προσπαθειών των Κυπρίων.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα, το οποίο θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κύπρος αλλά και στον ΟΗΕ.

Ανήσυχοι ΟΗΕ και ΕΕ

Η παραλία στα Βαρώσια έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει την Πέμπτη στις 10:00, ενώ οι αντιδράσεις  έρχονται και από το εσωτερικό των κατεχομένων.

Την ανησυχία τους για την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασαν η ΕΕ και ο ΟΗΕ, ενώ οι Τούρκοι πανηγυρίζουν προκλητικά.

Μπαράζ προκλήσεων από τον Ερντογάν

Σε μία ακόμα εμπρηστική ενέργεια, δύο κάδρα με στίχους από το κοράνι τοποθέτησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Την είδηση μεταδίδει το Cnn Turk με τίτλο «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δώρισε 2 καλλιγραφικές επιγραφές στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Αποφασισμένος για τους S-400

Στο μέτωπο των S-400, παρά τις αντιδράσεις και τη νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας, ο Ερντογάν επιμένει στο να ανοίγει νέα μέτωπα, ακόμα και με τις ΗΠΑ που δυσανασχετούν.

Παρά το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να κάνει δοκιμές στη Σινώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/10/2020