Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή

05.10.2020 | 20:34 Eνσωμάτωση

Με τις φωνές που ζητούν την καταδίκη των 68 κατηγορουμένων να πολλαπλασιάζονται, η υπόθεση της "Χρυσής Αυγής" φτάνει στο τέλος της, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 11 το πρωί. Πολιτικό σύστημα και κοινή γνώμη περιμένουν από το δικαστήριο να επικυρώσει με την απόφασή του την εδραιωμένη πολιτικά και νομικά πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή υπήρξε μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκδοση της απόφασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Την Τετάρτη στις 11 η ώρα το πρωί, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των 68 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Λίγα 24ώρα πριν από την έκδοση την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών, τα social media έχουν κατακλυστεί με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», το οποίο προβλήθηκε χθες το βράδυ και στον Λευκό Πύργο.

Για την ημέρα της απόφασης έχουν προγραμματιστεί δεκάδες συγκεντρώσεις και δράσεις έξω από το Εφετείο, ενώ την παρουσία του κόσμου έξω από τη δικαστική αίθουσα ζήτησε και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου αποτέλεσε και το έναυσμα για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Την ημέρα της απόφασης καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα του Εφετείου»

Επτά χρόνια και 20 ημέρες από το δολοφονία Φύσσα

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Η εγκληματική αυτή ενέργεια αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αρχίζει να διερευνάται η Χρυσή Αυγή βάση του άρθρου 187 του ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει έργο και η έρευνα του αντεισαγγελέα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, καταλήγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα άλλα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ακολουθούν προφυλακίσεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Πεντέμισι χρόνια μετά

Στις 20 Απριλίου 2015, άρχισε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Συνολικά 68 κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 πρώην βουλευτές, ο καθ΄ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και 17 κατηγορούμενοι ως μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, πέντε κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών και πέντε κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ.

Το δικαστήριο πραγματοποίησε συνολικά 453 συνεδριάσεις, εξέτασε πάνω από 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 μάρτυρες υπεράσπισης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Πλέον, ωστόσο, ήρθε η ώρα της κρίσης των τακτικών δικαστών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2020