Στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης του σε βάρος του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη, η αστυνομία έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα των συλληφθέντων κατά την επιχείρηση «Δαμόκλειος Σπάθη».
Πιστόλια, φυσίγγια, κροτίδες, μαχαίρι και συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων. Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, στα σπίτια και τα οχήματα όσων συνελήφθησαν, για την επίθεση σε βάρος αστυνομικών στις 7 Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη.
Τα αδικήματα που βαραίνουν τους συλληφθέντες
Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση θα απολογηθούν τo Σάββατο και την Κυριακή, για τις 28 συνολικά κατηγορίες, οι 12 εξ αυτών κακουργηματικές.
Κατά περίπτωση, οι 63 κατηγορούμενοι θα απολογηθούν για αδικήματα όπως αυτά, της εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της έκρηξης, της ληστείας, της εκβίασης, του εμπρησμού και της κλοπής, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
«Λυπάμαι αλλά η Εισαγγελία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, στην αξιολόγηση του υλικού, πιστεύω η καθήμενη δικαιοσύνη (οι δικαστές) θα σταθεί όρθια», σημείωσε ένας συνήγορος εκ των κατηγορουμένων.
Η μυστική έρευνα, ξεκίνησε αμέσως μετά την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών έξω από το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη”. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την εξέλιξη της διαπιστώθηκε ότι τα άτομα τα οποία ενεπλάκησαν σε αυτήν, συνδέονταν και με άλλα περιστατικά από το 2019 μέχρι και το 2023, τα οποία εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και κατά περίπτωση σε περιοχές της επαρχίας.
«Εγκληματική οργάνωση με τόσα πολλά μέλη δεν έχω συναντήσει, θα τα δούμε, θα δούμε εάν είναι υποομάδες ή μία συγκεκριμένη οργάνωση και θα απολογηθούμε με λεπτομερέστατο υπόμνημα», σχολίασε άλλος συνήγορος κατηγορούμενου.
Η απάντηση του δημάρχου Πειραιά στα δημοσιεύματα για εμπλοκή του Δήμου
Για σενάρια επιστημονικής φαντασίας έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον συνδέουν με κάποιους εκ τους κατηγορουμένους, λόγω της εργασιακής σχέσης που είχαν με τον δήμο.
«Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου προσλαμβάνονται στους δήμους με βάση τον ισχύοντα νόμο και την προβλεπόμενη από αυτόν διαδικασία. Είναι για τον καθένα απολύτως αυτονόητο ότι καμιά ιδιωτική επιχείρηση και πολύ περισσότερο καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος», δήλωσε ο κ. Μώραλης.
Οι κατηγορούμενοι μέχρι να απολογηθούν παραμένουν κρατούμενοι ενώ στη συνέχεια ανακριτές και εισαγγελείς θα αποφασίσουν την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.