Στο Βροντάδο της Χίου οι φλεγόμενες σαΐτες έσκισαν ξανά τον ουρανό. Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβίωσε και πάλι, με τους ειδικούς από τις ενορίες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου να προσφέρουν ένα υπερθέαμα στους 20.000 τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί για να το δουν από κοντά.
Χιλιάδες τουρίστες
Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα και η νύχτα στον Βροντάδο της Χίου γίνεται μέρα. Χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τη μία εκκλησία στην άλλη, ένα υπερθέαμα που εντυπωσιάζει ντόπιους και κυρίως τουρίστες, που φέτος έσπασαν κάθε ρεκόρ φτάνοντας τις 20.000.
«Έχουμε ένα μεγάλο κύμα από Τουρκία και ένα μεγάλο κύμα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μοσχοβολάει όλη η Χίος, τα περιβόλια είναι ολάνθιστα, χρώματα παντού», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Μαλαφής.
Oι ρουκέτες μπαίνουν στον σύρτη, το φιτίλι ανάβει και οι ρουκέτες εκτοξεύονται. Οι Παναγούσοι, οι ενορίτες της Παναγιάς Ερειθιανής στοχεύουν τον τρούλο του Αγίου Μάρκου και οι Αγιομαρκούσοι, οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου, προσπαθούν να πέτυχουν την καμπάνα της Παναγιάς Ερειθιανής.
«Αυτό το έθιμο κρατάει πάρα πολλά χρόνια, έχει ξεκινήσει επί τουρκοκρατίας, τότε που οι ντόπιοι εδώ, οι ενορίτες των δύο εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, η μία χτυπούσε την άλλη με κανονάκια», λένε οι ρουκετατζήδες.
Το έθιμο προϋποθέτει και δύο στιγμές ανακωχής, στις 22.45 για να προσέλθουν οι πιστοί στις ενορίες και μετά τις 00.00 για να αποχωρήσουν.
Φέτος, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, με τον δήμο να μοιράζει φορητούς πυροσβεστήρες και να τοποθετεί επιπλέον βρύσες περιμετρικά των εκκλησιών, ενώ προχώρησε στην καθολική αντικατάσταση των συρμάτων που τοποθετούνται για την προστασία σπιτιών και ενοριών.
Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερες ρουκέτες
Και μπορεί φέτος ο αριθμός των τουριστών που παρακολούθησε το έθιμο να ήταν περισσότερος από κάθε άλλη φορά, ο αριθμός ρουκετών ωστόσο ήταν μειωμένος εξαιτίας των αντιδράσεων κατοίκων που είχαν προχωρήσει σε αγωγές λόγω της επικινδυνότητας του ρουκετοπόλεμου.
Από σήμερα ξεκινά ο καθαρισμός, ενώ στη συνέχεια, αφού απομακρυνθούν τα πλέγματα, θα καταγραφούν οι ζημιές προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι οι οποίοι είχαν φθορές στις περιουσίες τους.
Οι ενορίτες θα μετρήσουν παράλληλα τις ρουκέτες που βρήκαν στόχο για να προκύψει ο νικητής.