Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καταρρίπτουν οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Πέραν της εγχώριας ζήτησης, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην κατακόρυφη άνοδο των αγορών από ξένους. Την ίδια στιγμή όμως που η ζήτηση αυξάνεται, η προσφορά δεν ακολουθεί, μολονότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει αισθητά την τελευταία 5ετία.
Όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται πως είναι για τους Έλληνες η απόκτηση κατοικίας. Όσοι ήλπιζαν ότι θα πέσουν οι τιμές για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι τους φαίνεται τελικά ότι θα μείνουν με την ελπίδα .
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το ράλι ανόδου των ακίνητων σε Αττική, Θεσσαλονίκη , Κρήτη, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα οφείλεται στην σταδιακή άνοδο των επενδύσεων από ξένους και στην εκτίναξη της ζήτησης ακινήτων για εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών.
Ο Λευτέρης Ποταμιανός, πρόεδρος συλλόγου μεσιτών Αθηνών – Αττικής δήλωσε: «Δεκέμβριος του ’16 στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια πουλήσαμε κατοικία 490 ευρώ το τετραγωνικό . Το ίδιο σπίτι το πουλήσαμε σε ξένο πριν 4 μήνες 1500 ευρώ το τετραγωνικό».
«Ακριβό μου σπίτι»
Τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται, η προσφορά δεν ακολουθεί .56.000 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν στη χώρα μας το 2007.Σήμερα μόλις 11.200.
Ο πρόεδρος συλλόγου μεσιτών Αθηνών – Αττικής σημείωσε: «Έχει να κάνει με την έλλειψη ακινήτων στην κτηματαγορά, ειδικά στα αστικά κέντρα που το μέσο σπίτι των 80 έως 100 τμ δεν υπάρχει διαθέσιμο σε μεγάλη πληθώρα με αποτέλεσμα οι τιμές να παίρνουν την ανιούσα».
Το πρώτο τρίμηνο του 22 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14, 5 % πανελλαδικά. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Αττική 16,5 % και στη Θεσσαλονίκη 16,1%.
Και προσθέτει ο κ. Ποταμιανός: «Οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με την προγενέστερη κρίση, αλλά τα εισοδήματα των Ελλήνων παρέμειναν εκεί που ήταν χαμηλά και αδυνατισμένα. Ξένοι επενδυτές έρχονται στη χώρα μας, χωρίς δανεισμό γιατί οι περισσότερες αγοροπωλησίες γίνονται με μετρητά επενδύουν τα εισοδήματά τους αυτό οδηγεί μακριά τους Έλληνες από την αγορά».
Το επόμενο διάστημα οι τιμές των ακινήτων φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν την ανιούσα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές παλαιών διαμερισμάτων, μεγαλύτερων των πέντε ετών στην Αττική αυξήθηκαν περισσότερο την τελευταία πενταετία 67, 4 % και πλέον υπολείπονται ελάχιστα από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 .