Η δημοσιογράφος, Άννα Ζηρδέλη, και η ψυχολόγος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αξία του να μαθαίνουμε νέα πράγματα κάθε μέρα και να αποκτάμε καινούρια ενδιαφέροντα.
Ένα χόμπι που μας αρέσει, μας δίνει χαρά και εμπλουτίζει τη ζωή μας. Είναι διασκεδαστικό και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε νέες δεξιότητες.
Η δημοσιογράφος, Άννα Ζηρδέλη είπε πως έχει ξεκινλησει γυμναστήριο, αλλά προσπαθεί να προσθέτει κάτι καινούριο στην καθημερινότητά της κάθε εξάμηνο.
Μύθοι και αλήθειες για τα χόμπι
Η ψυχολόγος, Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, αναφέρει πως συνήθως τα ενδιαφέροντα τα θεωρούμε σαν κάτι το οποίο είναι «έξτρα» για τη ζωή μας και μόνο αν έχουμε ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να το κάνουμε αλλά όπως λέει, δεν είναι έτσι.
«Μύθος είναι επίσης ότι τα ενδιαφέρονται ανήκουν μόνο στη νεανική ηλικία και όχι σε μεγαλύτερες ηλικίες λένε ότι είναι μήπως το κομμάτι. Μπορούν όλοι να μάθουν αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Οι νέοι μαθαίνουν ίσως λίγο πιο εύκολα γιατί έχουν μεγαλύτερη γνωστικές ικανότητες. Τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα όμως, μπορούν να μάθουν με μεγαλύτερη υπομονή.
Σύμφωνα με την ειδικό, με τον όρο «ενδιαφέροντα» εννοούμε τα λεγόμενα «χόμπι» αλλά και δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσουμε από τη δια βίου μάθηση. Επίσης, είναι μία ξένη γλώσσα, το να ασχοληθεί κάποιος με κάτι το οποίο μπορεί να έχει ταλέντο, όπως η φωτογραφία, η κηπουρική ή η ζωγραφική.
Η Άννα Ζηρδέλη είπε πως θα ήθελε να κάνει bungee jumping και πως έχει κάνει ήδη ελεύθερη πτώση.
«Ήταν πολύ ωραία η αίσθηση. Τα ταξίδια είναι κάτι που δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω τόσο συχνά και μέσα από τα ταξίδια θεωρώ πως δημιουργούνται και νέα ερεθίσματα, άλλες εμπειρίες. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις εκθέσεις σε μεγαλουπόλεις. Εμείς στην Αθήνα έχουμε περισσότερες εναλλακτικές από κάποιους άλλους που βρίσκονται στην επαρχία».
Η κ. Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου αναφέρει πως αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν περισσότερα ερεθίσματα.
Τι μας ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία
Η ψυχολόγος αναφέρει πως κάθε ηλικία μπορεί να μάθει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την ηλικία ανάλογα με τις σωματικές αντοχές.
«Όσον αφορά την τρίτη ηλικία, που συνήθως την αφήνουμε απέξω, είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάζουν πράγματα τα οποία καταπολεμούν και την άνοια και την ανία και τη βαρεμάρα. Πνευματικά ενδιαφέροντα δηλαδή, όπως το διάβασμα των βιβλίων είναι πολύ σημαντικά. Ή η προβολή ταινιών, η παρακολούθηση ταινιών, η μουσική, η ζωγραφική. Βέβαια να πούμε ότι πλέον η ενασχόληση με τα social media σε αυτές τις ηλικίες, θεωρείται χόμπι. Ηλικίες από εβδομήντα ετών μπορεί να έχουν facebook, instagram και αυτό είναι ένα χόμπι, ότι έμαθαν κάτι καινούργιο, να μπαίνουν στον υπολογιστή».