Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Χαγκαμπιμάνα Ρίτσαρντ, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Σερίφης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και για τον χώρο που έχουν δώσει τα κόμματα στη νέα γενιά.
Ο κ. Χαγκαμπιμάνα μίλησε για την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Δεν με έπεισε κανείς να κατέβω στις εκλογές, ήταν προσωπική επιλογή μου, αυτό ξεκινάει από τη μέρα που αποφάσισα να αιτηθώ και να πάρω ελληνική υπηκοότητα. Ήμουν κατ’ επιλογήν, Γεννήθηκα στην Αφρική ήρθα να φοιτήσω στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μετά από κάποια χρόνια ζήτησα να πάρω την ελληνική υπηκοότητα. Όταν το επέλεξα αυτό, επέλεξα συγχρόνως να είμαι ένας πολίτης, χρήσιμος στην κοινωνία. Έχω βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος, με λένε Σπύρο», ανέφερε αρχικά.
«Είμαι Νεοδημοκράτης κατεβαίνω στην Β’ Πειραιά, το συμφώνησα με το προεδρείο του κόμματος. Στο υπουργείο όταν η ΝΔ ανέβηκε το 2019 στην διακυβέρνησης της χώρας, τότε είχαμε μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό, χρειαζόμασταν άτομα που θα μπορούσαν να φέρνουν κάποιες λύσεις. Ένα από αυτά τα άτομα ήμουν και εγώ, που έχω δουλέψει στο εξωτερικό και έχω αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, και κλήθηκα να υπηρετήσω σε αυτό το υπουργείο που εκείνη την εποχή είχαμε δύσκολες καταστάσεις στις δομές. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μηταράκης έκριναν σκόπιμο να μπορέσω να αξιοποιηθώ σε αυτό το πόστο. Ήμουν εγώ που μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή βρέθηκα εκεί με τους Κυανόκρανους (Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ). Επίσης βρισκόμουν στον εμφύλιο πόλεμο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Έχω μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων, και στην γενέτειρά μου στο Μπουρούντι. Είναι ευκαιρία για μένα να είμαι χρήσιμος σε κάποιο κομμάτι της κοινωνίας. Στο μεταναστευτικό έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο», συμπλήρωσε ο κ. Χαγκαμπιμάνα.
Η κ. Βουτυράκου με τη σειρά της αναφέρθηκε στην απόφασή της να κατέβει στην πολιτική.
«Ξεκίνησα από 12 ετών να ασχολούμαι με την Ρομποτική στο δημόσιο σχολείο που πήγαινα. Κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να το κάνω σε όλη μου τη ζωή. συμμετείχα σε διαγωνισμούς, έχω αρκετές διακρίσεις στον τομέα και από τα 18 μου ξεκίνησα να διδάσκω Ρομποτική στα σχολεία. Πέρασα στο Πολυτεχνείο, Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός και λίγο πριν τελειώσω το πανεπιστήμιο ξεκίνησα να δουλεύω σε ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, ως σύμβουλος εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Δεν έφυγα, γιατί δεν είχα δουλειά, έφυγα για να μαζέψω εμπειρίες από τον τομέα μου», επεσήμανε σχετικά με την εμπειρία της.
«Μου φαίνεται άσχημο να αφήσω την χώρα μου, και να πάω να μείνω στο εξωτερικό παρόλο που είχα προτάσεις για δουλειά στο Μόναχο. Το 2020 είχαμε κερδίσει με την ομάδα που προπονούσα, το χρυσό μετάλλιο στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Οπότε εκείνη τη μέρα μας κάλεσαν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας να μας συγχαρούν. Λίγο καιρό μετά πήρα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Τσίπρα για να μπω στην ομάδα συμβούλων του. Εκεί ανήκω στο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης, όπου διαμορφώνω προτάσεις για το πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα ψηφιακά και τι πρέπει να κάνουμε ψηφιακά. Αυτή τη στιγμή στο δίκτυο ψηφιακής οικονομίας, είμαστε θέση 25 από τις 27 στην ΕΕ. Ο ένας στους τρεις Έλληνες με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται ψηφιακά αναλφάβητος. Έγιναν προσπάθειες αλλά κάθε μέτρο πρέπει να συνοδεύεται από την καθολική προσβασιμότητα του πολίτη, από την εκπαίδευση και την απόκτηση του ψηφιακού υλικού», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι να ξέρω να προγραμματίζω ή να ανοίξω το κινητό μου. Είναι να μπω στο ιντερνέτ και να ξέρω να ξεχωρίσω τι είναι ψευδής είδηση και τι όχι ή να ενημερωθώ».
Ο κ. Σερίφης τοποθετήθηκε σχετικά με την απόφασή μου να ασχοληθεί με το κομμάτι της πολιτικής.
«Είμαι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, φιλοσοφική έχω τελειώσει και άρχισα το 2001 να εργάζομαι σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Εκεί φάνηκε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα εργασιακά δικαιώματα, και κατάλαβα ότι εκείνη την περίοδο δεν βγαίνει η δουλειά. Και συνολικά το επίπεδο της φτώχειας, της ανέχειας, είδα την αντίθεση σε αυτό που ονομάζουμε ΕΕ και σε αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα. Εντάχθηκα στο ΚΚΕ και μετά ακολούθησα την πορεία στην πολιτική. Έχει περάσει η εποχή που ο Έλληνας θεωρούσε το δημόσιο ως τη λύση για τα προβλήματά του», επεσήμανε.
«Από το 2010 έχει εξαφανιστεί το 35-40% του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν φύγει πολλές παροχές μεταξύ αυτών τα δώρα, ακόμα και η ασφάλιση του δημοσίου. Γιατί περιμένουμε από τους εθελοντές. Αυτή τη στιγμή με το τελευταίο νομοσχέδιο της ΝΔ, οι γιατροί μετατρέπονται εν δυνάμει σε ιδιωτικά απασχολούμενοι γιατροί. Άρα ένας γιατρός που θα διοριστεί σε νησί θα σηκωθεί να φύγει. Οι ανάγκες των εκπαιδευτικών είναι τεράστιες δεν γίνονται πλέον διορισμοί. Είμαστε μία χώρα που δίνουμε τα λεφτά σε Νατοϊκές δαπάνες και δίνουμε λιγότερα λεφτά στην παιδεία και στην υγεία. Στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γαλέρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Με ποιους τομείς θα ήθελαν να εμπλακούν οι υποψήφιοι;
Ο κ. Χαγκαμπιμάνα τόνισε πως, «έχουμε έναν μεγάλο βαθμό ανεργίας στη Β’ Πειραιά, θα ήθελα να ασχοληθώ σε καθημερινή βάση σε αυτό. Να μην χάσουμε την ιστορία της χώρας μας, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε με τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής. Καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας, αναφορικά με την επίθεση στον κ. Πλεύρη. Έχω ζήσει καταστάσεις με βία, και κάθε φορά που το βλέπω, το φοβάμαι πολύ, το απεχθάνομαι. Θα ήθελα όλα τα κόμματα να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας, γιατί κάποιοι δεν τοπ καταδίκαζαν».
«Αυτά τα φαινόμενα βίας, δεν προσφέρουν κάτι στην κοινωνία. Είναι ύποπτα αυτά τα φαινόμενα γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να ενταθεί η βία και η καταστολή και κυρίως να διαβάλλεται το οργανωμένο κίνημα», σχολίασε ο κ. Σερίφης.
Η κ. Βουτυράκου ανέφερε πως, «εννοείται ότι σε οποιαδήποτε δημοκρατία καταδικάζουμε τη βία. Μιλάμε για μία εποχή που έχουμε οργισμένο λαό, που δεν περνά καλά στην καθημερινότητά του, και είναι επακόλουθο να έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Ως πολιτεία ως πολίτες που έχουμε βήμα να μιλήσουμε να τεθούμε κατά της βίας. Επειδή δουλεύω στη Μαγούλα είχα σοκαριστεί καθώς πρόκειται για μία περιοχή δύο ταχυτήτων. Είναι περιοχή που ενώ κάποια προβλήματα έχουν λυθεί στην υπόλοιπη Αττική, εκεί οι άνθρωποι τα αντιμετωπίζουν. Φυλακές, περιβαλλοντική μόλυνση, τα σχολεία, είναι κάποια από τα προβλήματα. Είναι άδικο ό, τι δεν θέλουμε στην άλλη πλευρά της Αττικής να το «πετάμε» στην δυτική. Το στοίχημα μου είναι να φροντίσω να ακουστούν τα προβλήματα του κόσμου. Με ενδιαφέρει στον τομέα μου είναι η ψηφιακή μετάβαση».
«Τέλος, ο κ. Σερίφης τόνισε πως, «Είμαστε στο 2023, και τα μηνύματα της ε4ργατικής Πρωτομαγιάς φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Είμαστε εδώ και 15 χρόνια μία χώρα, με ευθύνη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων , που εργατικό δικαίωμα, συνδικαλισμός είναι διαβεβλημένες λέξεις και το πρέπει να διεκδικήσουμε τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, θεωρείται αναχρονιστικό. Έχουμε χάσει κάθε έννοια μέτρου. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα νέα παιδιά θέλουν τη ζωή τους πίσω, δεν μπορούν να ζουν άλλο με το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Δεν θα δεχθούν να είναι πολίτες 3ης κατηγορίας σε σχέση με ην Ευρώπη».