Αθλητικά

Μπιλ Ράσελ: «Έφυγε» ο θρύλος του NBA

01.08.2022 | 13:27 Eνσωμάτωση

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος του ΝΒΑ και των Σέλτικς, Μπιλ Ράσελ. Θα μνημονεύεται ως κορυφαίος αθλητής αλλά και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Aν υπήρξε ένας παίκτης που άλλαξε τον τρόπο σκέψης και την οπτική του μπάσκετ στο ΝΒΑ και στους Σέλτικς δεν ήταν άλλος από τον Μπιλ Ράσελ. Γεννημένος το 1934 στη Λουιζιάνα σε μια εποχή «κατάμαυρη» από το έρεβος των φυλετικών διακρίσεων ο Ράσελ κατάφερε όχι μόνο να βρει «φωτεινό» δρόμο στη ζωή του, αλλά και να γίνει «φάρος» ελπίδας για μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων ποδοπατημένη από τη «μπότα» του ρατσισμού.

«Ο άνθρωπος Μπιλ Ράσελ είναι εκείνος που βγήκε μπροστά για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπιλ Ράσελ πέρασε χθες στις 31 Ιουλίου στην αιωνιότητα .Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και στο πως οφείλουν να αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την παρουσία τους στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Η συγκεκριμένη στάση ζωής έκανε τον Ράσελ πατριάρχη του μπάσκετ και τους Σέλτικς την πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών στο ΝΒΑ.Έντεκα πρωταθλήματα σε 13 σεζόν από το 1957 τα οκτώ συνεχόμενα, τα δύο τελευταία ως παίκτης προπονητής 12 φορές all star και τρεις μέλος της κορυφαίας πεντάδας.

«Πρέπει να καταλάβεις κάτι. Το κίνητρό μου ήταν να κάνω τον εαυτό μου αποδεκτό στους δικούς μου. Όλοι έλεγαν για τη μεγάλη συνεισφορά μου. Εγώ έκανα το καλύτερο που μπορούσα» είχε πει ο ίδιος για την δράση του.

Οι μονομαχίες του Ράσελ με τον Γουίλτ Τσαμπερλέιν και τους Λέικερς , έγραψαν ιστορία στο μπάσκετ. Δύο τεράστιες προσωπικότητες με εκτενείς αναφορές στα εγχειρίδια του αθλήματος.

Videos & Απoσπάσματα από Αθλητικές Ειδήσεις - 01/08/2022