Κόσμος

Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για 30 ημέρες

01.08.2022 | 13:02 Eνσωμάτωση

Μνήμες από τον πόλεμο στο Κόσοβο πριν από δύο δεκαετίες ξύπνησαν χθες, μετά τη σοβαρή ένταση με τη Σερβία.

O ανατριχιαστικός ήχος της σειρήνας σπάει τη σιωπή στη Μιτρόβιτσα και σε όλες τις πόλεις του βόρειου Κοσόβου.

Οι μνήμες του πολέμου στο Κόσοβο ξυπνούν απότομα πάνω από 20 χρόνια μετά. Ο κόσμος ανάστατος κατεβαίνει στους δρόμους ενώ στήνονται οδοφράγματα από Σέρβους κατά μήκος δύο οδικών αρτηριών που οδηγούν στα διοικητικά σύνορα

Αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς έκανε έκτακτο διάγγελμα.

«Το μόνο που μπορώ να ζητήσω είναι ειρήνη. Αναζητώ την ειρήνη. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δε θα παραδοθούμε και η Σερβία θα νικήσει. Εάν τολμήσουν και κυνηγήσουν ή φερθούν άσχημα στους Σέρβους ή σκοτώσου Σέρβους, η Σερβία θα νικήσει. Αυτό μόνο έχω να πω» αυτές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας στο έκτακτο διάγγελμα.

Τη σπίθα, που λίγο έλειψε να γίνει πυρκαγιά, άναψε η απόφαση της κυβέρνησης να αντικατασταθούν οι πινακίδες αυτοκινήτων και τα έγγραφα εισόδου-εξόδου στα συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Αλλαγή πινακίδων

Ένα έγγραφο σε συνδυασμό με την απόφαση αλλαγής των πινακίδων στα οχήματα πυροδότησαν τη νέα έκρηξη των Σέρβων που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα επρόκειτο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ο οποίος υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Επίσης, οι νέοι κανόνες προέβλεπαν ότι όποιος εισέρχεται στο Κόσοβο με σερβικό δελτίο ταυτότητας όφειλε να προμηθεύεται προσωρινό έγγραφο με το οποίο θα του δίνεται άδεια παραμονής για 90 ημέρες.

Παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι αποδέχτηκε το αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθούν τα οδοφράγματα από τους δρόμους κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ίδια η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», και ευχαρίστησε τους διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή για την παρέμβασή τους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, για αναβολή εφαρμογής της απόφασης.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου μετέδωσαν ότι στη διένεξη παρενέβη η KFOR, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σύμφωνα με την εντολή της που απορρέει από το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/08/2022