Κόσμος

Αποκλειστικό MEGA: Η διαδρομή των τουρκικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία

01.08.2022 | 12:57 Eνσωμάτωση

Η Άγκυρα εμφανίζεται να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών.

Σε αποκλειστικότητα του MEGA παρουσιάστηκε ο χάρτης με την διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τουρκικά πλοία για την μεταφορά των σιτηρών.

Τα πλοία θα συγκεντρώνονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού, και η πορεία που θα ακολουθούν κατόπιν θα είναι δυτικά της Μαύρης Θάλασσας, θα κατηφορίζουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί θα γίνεται ο τελικός έλεγχος του φορτίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την εκτίμηση του σχετικά με τη φετινή συγκομιδή της Ουκρανίας λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, δήλωσε σήμερα ότι η συγκομιδή της χώρας του φέτος κινδυνεύει να είναι η μισή σε σχέση με το συνηθισμένο της μέγεθος, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο βασικός μας στόχος – να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή», ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι και πάλι βρίσκεται τρόπος για να μεταφερθούν τα σιτηρά από εναλλακτικές οδούς.

Η Ουκρανία, από τους βασικότερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παραδώσει τα προϊόντα της σε αγοραστές λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Στις 22 Ιουλίου υπογράφηκε συμφωνία, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που προβλέπει την ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τρία λιμάνια της νότιας Ουκρανίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/08/2022