Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Στο επίκεντρο η Ευρώπη – «Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό» λένε οι ειδικοί

28.07.2022 | 13:10 Eνσωμάτωση

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της Κομισιόν αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στα κράτη-μέλη, ζητώντας να λάβουν άμεσα δράση, διότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό.

Μετά τον ΠΟΥ που χαρακτήρισε την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, τώρα και η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της στα κράτη – μέλη τονίζει ότι, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση για να ελεγχθεί η κατάσταση, διότι η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως.

Mεταξύ 9 Μαΐου και 26 Ιουλίου, εντοπίστηκαν 10.346 κρούσματα μόνο στην Ευρώπη, ενώ συνολικά παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί πάνω από 18.000 κρούσματα.

Αυτό που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κράτη είναι, να κάνουν ακριβώς ό,τι έκανα με τον κορωνοϊό: να παρακολουθούν στενά και να αναφέρουν τα κρούσματα και να απομονώνονται όσοι νοσούν.

Η Ευρώπη έχει ήδη εξασφαλίσει την αγορά 60.000 δόσεων του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ζητά από τα κράτη να πουν άμεσα στις Βρυξέλλες τι ανάγκη έχουν από εμβόλια.

Τέλος, μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε άνδρες οι οποίοι, έχουν πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, ωστόσο η κα. Κυριακίδου τονίζει ότι, σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση ή στιγματισμό αυτής της ομάδας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/07/2022