Κόσμος

ΕΕ: Νέες προκλήσεις δημιουργεί η ενεργειακή κρίση

27.07.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Η ενεργειακή κρίση φέρνει την Ευρώπη μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Μπορεί οι χώρες μέλη της Ένωσης να συμφώνησαν επί της αρχής σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά η ενέργεια και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν φαίνεται πως δημιουργούν αβεβαιότητα και φόβο στους πολίτες.

«Οι περικοπές στο αέριο επηρεάζουν τα πάντα, σε απόλυτο βαθμό. Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν αέριο για θέρμανση, οι δημόσιες υποδομές επίσης, είναι τραγικό. Σήμερα δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειες για το αέριο».

Με τη ρωσική Gazprom να ανακοινώνει πως οι ροές αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 θα είναι ακόμη χαμηλότερες προς τη Γερμανία, οι Αρχές της χώρας προετοιμάζονται για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Στη Βαυαρία η πόλη του Άουγκσμπουργκ αποφάσισε να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας σβήνοντας τα φώτα στις πλατείες και τα δημόσια κτίρια.

«Νομίζω πως είναι καλή ιδέα καθώς υπάρχει ενεργειακή κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε και όταν μιλάμε για πράγματα χωρίς σημασία όπως η φωταγώγηση κτιρίων η απόφαση είναι εύκολη».

Η κρίση ενέργειας δεν αγγίζει όμως μόνο τη Γερμανία που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Μέτρα πρόληψης στην κατανάλωση εφαρμόζει σε εθελοντική βάση προς το παρόν και η Γαλλία. Παρά το πολύ ζεστό καλοκαίρι, η χρήση κλιματιστικού έχει μετατραπεί σε γρίφο.

«Είναι δύσκολη απόφαση, είτε ανοίγεις την πόρτα και κλείνεις το κλιματιστικό ή κάνεις το αντίθετο, κλείνεις την πόρτα αφήνεις το κλιματιστικό ανοιχτό και μένει δροσερός ο χώρος για τους πελάτες κάτι που είναι πολύ καλύτερο».

Στην Ιταλία, με την προσοχή της κοινής γνώμης να είναι στραμμένη στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, η ενέργεια παραμένει βραχνάς για τους πολίτες.

«Ανησυχώ για όλα, όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά για τα πάντα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί αύριο;».

Με τη Ρωσία να κλείνει τις ροές ενέργειας προς τη Δύση, η Ευρώπη είναι βέβαιο πως έχει μπροστά της έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες μεταπολεμικά.

Στα ύψη οι τιμές ηλεκτρικού & φυσικού αερίου

Τα παιχνίδια της Μόσχας με τον αγωγό και το φυσικό αέριο βάζουν «φωτιά» στην Ευρώπη. Μετά τη νέα κίνηση της Gazprom είχαμε νέο ρεκόρ πανευρωπαϊκά στην τιμή του ρεύματος.

Αναλυτικά:

Γαλλία, 529 €/MWh

Ιταλία, 526 €/MWh

Ρουμανία, 516 €/MWh

Ουγγαρία, 506 €/MWh

Σλοβακία, 504 €/MWh

Σερβία, 495 €/MWh

Ελλάδα, 473 €/MWh

Βουλγαρία, 466 €/MWh

Αυστρία, 465 €/MWh

Γερμανία, 424 €/MWh

Ηνωμένο Βασίλειο, 365 €/MWh

Σταθερά ανοδικές είναι και οι τιμές του φυσικού αερίου:

21 Ιουλίου, 151 €/MWh

22 Ιουλίου, 159 €/MWh

25 Ιουλίου, 176 €/MWh

26 Ιουλίου, 200 €/MWh

27 Ιουλίου, 214 €/MWh

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/07/2022