Πολιτική

Τουρκία: Αντιδράσεις για το «πάγωμα» της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ

18.07.2022 | 20:27 Eνσωμάτωση

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία Αθήνας - Ουάσιγκτον για την προμήθεια των υπερσύχγρονων F-35.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται στις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Λόιντ Όστιν, ενώ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ.

Το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται στην σκιά της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της τροπολογίας απαγόρευσης εκσυγχρονισμού και πώλησης F-16 στην Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

«Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16. Δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, με τα Rafale; Κατά την άποψή μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», σημειώνουν Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές.

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας, όπου μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη διακυβερνητική μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Να δηλώσω την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί αύριο, επιτέλους, θα λάβει χώρα εδώ στις Βρυξέλλες η 1η Διακυβερνητική με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μετά από μια μακρά προσπάθεια και μια ιδιαιτέρως επίπονη διαδικασία», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα παραστούν την τρίτη στην τελική φάση της άσκησης «Οργή του Ποσειδώνα» στη Σούδα της Κρήτης, όπου συμμετέχουν επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/07/2022