Ελλάδα

Καβάλα: Ανησυχία για τη λευκά ουσία στο σημείο της συντριβής

17.07.2022 | 20:42 Eνσωμάτωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ με τη λευκή σκόνη που ανιχνεύτηκε στο σημείο της συντριβής του Antonov.

Όταν προσέγγισαν το σημείο οι πυροσβέστες ένιωσαν κάψιμο στον λαιμό και τη μύτη κάτι που δημιούργησε ερωτηματικά για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η λευκή ουσία, που έχει επικαθίσει στο έδαφος.

Ειδική μονάδα εκκαθάρισης ναρκών, ομάδα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών και ειδικός λόχος Πυρηνικής Άμυνας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να προβούν σε εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Τουλάχιστον 12 ώρες μετά την τραγωδία με τη συντριβή του αεροσκάφους, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο που μετέφερε:

• πυρομαχικά 11,5 τόνων

• νάρκες

• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων

•φωτιστικά βλήματα

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους διάσπαρτα σε ακτίνα χιλίων μέτρων.

«Υπάρχουν διασκορπισμένα πυρομαχικά στον χώρο. Το πρώτο πόρισμα λέει ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία ούτε χημικά. Δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα, δε θα επιτραπεί η έλευση των πολιτών», δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Αποκλεισμένη η περιοχή

Πυροσβέστες επισημαίνουν κάψιμο στον λαιμό και τη μύτη. Η ανίχνευση μίας άγνωστης ουσίας, μίας λευκής σκόνης στον αέρα, προβληματίζει.

Κάποια συσκευασμένα βλήματα εξερράγησαν κατά την πρόσκρουση αλλά και με τη φωτιά που ακολούθησε, ωστόσο αρκετά ενδέχεται να έχουν διασπαρεί σε ακτίνα πολλών μέτρων και είναι επικίνδυνο να εκραγούν σε ανύποπτο χρόνο.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας υπό τον κίνδυνο νέων εκρήξεων.

Πληθώρα χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, άχρωμες και άοσμες. Το πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από μετρήσεις και αναλύσεις στο πεδίο.

Κλιμάκιο επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022