Κόσμος

Γαλλία: Μεγάλη παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης στα Ηλύσια Πεδία

14.07.2022 | 20:54 Eνσωμάτωση

Με κόσμο μετά από δύο χρόνια και τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία γιορτάστηκε στην Γαλλία η εθνική επέτειος της 14ης Ιουλίου.

Σε μία συμβολική κίνηση της παρέλαση άνοιξαν στρατιωτικά αγήματα χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ένα μήνυμα προς την Μόσχα πως η Γαλλία είναι πλέον πόλος σταθερότητας για ολόκληρη την Ευρώπη. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος στρατιώτες από την Βουλγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Στην παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης η Γαλλική στρατιωτική ηγεσία επέλεξε επίσης να προβάλει και τα Γαλλικά Σεζάρ, οπλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς 12 από τα οποία ήδη ενισχύουν την Ουκρανική αντίσταση.

Εντυπωσιακό ήταν και το πέρασμα της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας από τον παρισινό ουρανό με τα μαχητικά να σχηματίζουν την Γαλλική σημαία.

Το παρόν έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η πρώτη Κυρία αλλά και η Ελιζαμπέτ Μπορν η Πρωθυπουργός της νέας Κυβέρνησης που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το πέρας της παρέλασης συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία της Γαλλίας και δεσμεύθηκε πως η κρατική δαπάνη για τις ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προεκλογικά δεσμευθεί πως τα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/07/2022