Πολιτική

Δένδιας για Τουρκία: «Καταστάσεις που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούταν γραφικές, σήμερα αποτελούν καθημερινότητα»

13.07.2022 | 20:35 Eνσωμάτωση

Την ανησυχία της Αθήνας για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως γραφικότητες του παρελθόντος έχουν γίνει πλέον στοιχείο της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

«Το τελευταίο παράδειγμα που είδατε είναι ο γνωστός χάρτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης. Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών. Βεβαίως τα απαράδεκτα θα τα επισημάνουμε στους συμμάχους μας. Θα επισημάνουμε τη συμπεριφορά της γείτονος, το κάνουμε ήδη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο χάρτης Μπαχτσελί που δείχνει τουρκικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη «αποτεφρώθηκε» με μια ριπή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λίγες ώρες αργότερα μια ακόμα «βολή» των ΗΠΑ φαίνεται να «καταρρίπτει» την υπόθεση των F-16 για την Τουρκία. Η τροπολογία που υποχρεώνει τον Τζο Μπάιντεν, να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά για να δικαιούται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16 έγινε δεκτή εχθές το βράδυ από την Επιτροπή Κανονισμών της αμερικανικής Βουλής.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Άντριου Ντεζιντέριο, συντάκτης του Politico για θέματα εθνικής ασφάλειας και διπλωματίας των ΗΠΑ, σε συζήτηση που είχε με τον Μενέντεζ, ο αμερικανός γερουσιαστής του κατέστησε σαφές ότι «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».

Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην καρδιά παραγωγής των μαχητικών stealth F-35 στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Fort Worth Texas. Στην γραμμή παραγωγής του F-35, εκεί που σύντομα θα κυματίζει και η Ελληνική Σημαία!. Με τις Ελληνικές ΕΔ στην ελίτ της 5ης γενιάς Μαχητικών, η προαγωγή Ασφάλεια Σταθερότητα στην περιοχή μας είναι εγγυημένη!».

Επίδειξη ισχύος από την Πολεμική Αεροπορία

Αιφνιδιαστικά, μην αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Τουρκία, οκτώ ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι το Ισραήλ στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης Φριζής-Δαμάς 2022. Εκεί πραγματοποίησαν σενάρια εναέριας μάχης και προσβολών επίγειων στόχων, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμα φορά πως για την Πολεμική Αεροπορία δεν υπάρχουν μακρινοί στόχοι…

Σήμερα μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ομόλογο του Γιαΐρ Λαπίντ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Λαπίντ για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο τουρκικός Τύπος απέφυγε επί της ουσίας να σχολιάσει την αιφνιδιαστική άσκηση, αρκούμενος σε μια στεγνή αναφορά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/07/2022