Κόσμος

Μεγάλη Βρετανία: Χιονοστιβάδα παραιτήσεων «τινάζει» στον αέρα την κυβέρνηση Τζόνσον

06.07.2022 | 20:34 Eνσωμάτωση

Στη δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης έχει μπει η Μεγάλη Βρετανία με την κυβέρνηση Τζόνσον να κλονίζεται, από κύμα παραιτήσεων Υπουργών που δεν λέει να κοπάσει.

Την χειρότερη κρίση της πολιτικής του καριέρας και όχι μόνο της τριετούς παραμονής του στην Πρωθυπουργία βιώνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο παραιτήσεις υψηλόβαθμων υπουργών και στενών του συνεργατών του , εχθές το βράδυ ήταν μόνο η αρχή. Οι Ρίσι Σουνάκ και Σαχίντ Τζαβίντ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Περισσότεροι από 15 υπουργοί της Κυβέρνησής και σχεδόν 30 βουλευτές έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους μέσα σε μερικές ώρες. Το νέο σκάνδαλο που θέλει τον πολύ στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Κρις Πίντσερ να έχει προχωρήσει στα τέλη Ιουνίου σε σεξουαλική παρενόχληση ενός άνδρα και ο τρόπος με τον οποίο ο Τζόνσον προσπάθησε να τον καλύψει ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτή μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά.

Ο Μπόρις Τζόνσον σύρθηκε σε ακόμη μία δημόσια συγγνώμη για τους χειρισμούς του αλλά αυτό δεν έβαλε φρένο στην χιονοστιβάδα αποχωρήσεων από την παράταξή και την Κυβέρνησή του.

Είναι αλήθεια, είναι αλήθεια πως υπήρξε καταγγελία όσο υπηρετούσε στο υπουργείο εξωτερικών και το θέμα είχε λυθεί, είναι πραγματικά αλήθεια, είναι αλήθεια πως το γνώριζα και πραγματικά λυπάμαι που συνέχισε στην Κυβέρνηση.

Τα πιο φαρμακερά βέλη πάντως προήλθαν από τα έδρανα της Κυβέρνησης με πολλούς βουλευτές να ζητούν και πάλι την παραίτησή του Τζόνσον. Ο ίδιος όπως και έναν μήνα πριν, στην πρόταση μομφής εναντίον του εμφανίστηκε ανυποχώρητος.

«Η δουλειά ενός Πρωθυπουργού σε δύσκολες καταστάσεις, όταν του έχει ανατεθεί μία πολύ ισχυρή εντολή είναι να συνεχίζει!», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον.

Με την Πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ να αδειάζει από φίλους και στενούς συνεργάτες ο μόνος σίγουρος και σταθερός ένοικος μοιάζει να είναι ο Λάρυ ο γάτος.

Κατά την διάρκεια της νύχτας είναι πιθανό να υπάρξει πρόταση μομφής.

Αυτό θα είναι εφικτό, κατόπιν κατάθεσης αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή 1922, ώστε να αλλάξει ο κανονισμός που αφορά την ασυλία του Μπόρις Τζόνσον.

Η επιτροπή συνεδρίασε και τελικά δεν άλλαξαν τον Κανονισμό του Καταστατικού, αντ’αυτού εξέλεξαν νέο εκτελεστικό διευθυντή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/07/2022