Πολιτική

Ενωμένο το πολιτικό σύστημα απέναντι στις τουρκικές απειλές

06.07.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Μητσοτάκης και Τσίπρας επιβεβαίωσαν το χάσμα που τους χωρίζει στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για διπλωματική ήττα στη Μαδρίτη κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ΙΧ εξωτερική πολιτική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιτείνει την αναδίπλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βέτο που έθετε για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Είστε ή δεν είστε σύμφωνος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Αν ήσασταν σήμερα πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροπλάνο σας και ακούσαμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει πώληση στην Τουρκία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία; ανέκρουσε πρύμνα και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;».

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο δεν τις καταδικάζουν αλλά μας λένε βρείτε τα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν

Απέναντι στην πρωτοφανή και πέρα από τα εσκεμμένα παρέμβαση του τούρκου προέδρου στην ελληνική δημοκρατία με τις νουθεσίες στους Έλληνες ψηφοφόρους Μητσοτάκης – Τσίπρας συμφώνησαν ότι το πολιτικό σύστημα θα είναι ενωμένο απέναντι στις τουρκικές απειλές.

«Έχω εθνική ευθύνη να αμφισβητώ την πολιτική σας στα εθνικά. Δηλώνω και να το ακούσουν καλά μέσα κι έξω από τη χώρα: Απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας του Ερντογάν είμαστε ενωμένοι. Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για μας η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός έστω και με καθυστέρηση καλωσήρθατε στο στρατόπεδο της χώρας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρα για τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν και για το ρόλο της χώρας στο πόλεμο της Ουκρανίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπενθυμίζει ότι αν η χώρα δεν έστελνε όπλα στην Ουκρανία θα ήταν η μόνη χώρα στο δυτικό στρατόπεδο που θα στεκόταν στη λάθος πλευρά, αυτή του Ρώσου εισβολέα.

«Γιατί βάζετε τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια γιατί μας κάνετε μέρος της κρίσης Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον του Πούτιν χωρίς να γίνει η Ελλάδα μέρος της κρίσης;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου ή στο στρατόπεδο του Πούτιν;».

«Μέσα από την λογική του επιτήδειου ουδέτερου να μας βάλετε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια και την επόμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση του νόμου για τις αλλαγές στην λειτουργία των πανεπιστημίων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/07/2022