Ελλάδα

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες σε Ιτέα και Κρανίδι

05.07.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Τεράστια είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές, που έκαιγαν όλο το βράδυ σε Ιτέα και Κρανίδι. Άνδρες της πυροσβεστική και εθελοντές κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να περιορίσουν τις φλόγες, οι οποίες, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, σάρωναν τα πάντα στο πέρασμα τους. Θλίψη προκαλεί η καταστροφή μέρους του αρχαιότερου Ελαιώνα της Ελλάδας στην Άμφισσα, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και ως μνημείο από την UNESCO.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Φωκίδα.

Δίνοντας τιτάνιο αγώνα οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τα χωριά Σερνικάκι, Χρισσό, Τριταία, Αγία Ευθυμία και Ελαιώνας γλίτωσαν σαν από θαύμα.

Προληπτικά είχε εκκενωθεί και το βόρειο τμήμα της Ιτέας ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό στην Άμφισσα καθώς το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο το οποίο έφτανε τα 20 χιλιόμετρα.

Η φωτιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την Άμφισσα και εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα. Το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς.

Στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν περισσότεροι από 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα, ομάδες πεζοπόρων, οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεκάδες εθελοντές και κάτοικοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Κρανίδι

Κόλαση φωτιάς και στο Κρανίδι.

Τεράστιες φλόγες έχουν φθάσει μία ανάσα από μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση. Η μάχη των πυροσβεστών με την πύρινη λαίλαπα είναι άνιση λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου σε συνεργασία με τους πυροσβέστες είχαν προλάβει να απομακρύνουν τουρίστες και λουόμενους. Αρκετοί μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα ενώ κάποιοι άλλοι έφθασαν στην θάλασσα όπου επιβιβάστηκαν σε σκάφη του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο 63 πυροσβέστες με 18 οχήματα 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα.

Τα μέτωπα σε Άμφισσα και Κρανίδι είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022