Πολιτισμός

Μυτιλήνη: Οδοιπορικό του MEGA στο υπέροχο ιστορικό κέντρο της πόλης

05.07.2022 | 13:36 Eνσωμάτωση

Το MEGA κατέγραψε τα πλακόστρωτα, τα υπέροχα νεοκλασικά και τους μοναδικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς των σπιτιών του νησιού.

Η πατίνα του χρόνου εξιδανικεύει την εικόνα, οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί δένουν στην εντέλεια μεταξύ τους: πύργοι σαν οχυρά, αρχοντικά, υπέροχα νεοκλασικά και αστικά σπίτια. Καλώς ορίσατε στην άλλη πόλη της Μυτιλήνης.

Η Μυτιλήνη του 19ου αιώνα, παραμένει ζωντανή μέσα στους αιώνες. Στην κεντρική της περιοχή ένα τμήμα της είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό κέντρο.

Το συγκεκριμένο τμήμα που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης θυμίζει κάτι από Αναφιώτικα… στο βόρειο Αιγαίο.

Το ιστορικό κέντρο περιλαμβάνει τα καταστήματα (δημιούργημα του 19ου αιώνα), με αρχιτεκτονικούς, ανατολίτικους και αρχαιοελληνικούς ρυθμούς σε αρμονικό συνδυασμό. Κoμβικό σημείo τoυ ιστoρικoύ κέvτρoυ απoτελεί χωρίς αμφιβoλία η σημεριvή αγoρά της πόλης, η oδός Ερμoύ.

Η αγορά καταλήγει στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, που ήταν και το παλαιό λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανασκαφές που έγιναν ανέδειξαν πολλά αξιόλογα μνημεία, αρχαία και νεότερα.

Το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης κοσμείται με τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος υπολογίζεται ότι είναι η παλαιότερη από όλες τις χρονολογημένες μεταβυζαντινές βασιλικές της Λέσβου.

Η λεσβιακή φιλοξενία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες του νησιού ζουν με το όνειρο να το επισκεφθούν ξανά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022