Πολιτική

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία

05.07.2022 | 13:24 Eνσωμάτωση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον κ. Ανδρουλάκη εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και από τον Δημήτρη Παπαδημούλη που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή αριστερά.

Με σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σήμερα την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε ότι τέτοιες μέρες το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα έξω από την Ευρωζώνη λόγω του «διχαστικού λαϊκισμού» της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευτυχώς η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι, τον Αύγουστο η Ελλάδα θα βγει από την ευρωπαϊκή εποπτεία.

Σε μία προεκλογικής φύσεως αποτίμηση του έργου του, μίλησε για την διαφύλαξη των συνόρων, για την θωράκιση της άμυνας με τις συμφωνίες με Ουάσινγκτον και Παρίσι, τη διαχείριση της πανδημίας, για την μείωση των φόρων και για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και για την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία για την αναβίωση «αυτοκρατορικών φαντασιώσεων» και ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Οι διαφορές πρέπει να λύνονται με τον διάλογο και όχι με “νταηλίκια”», δήλωσε στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιδράσεις από Μανφρεντ Βέμπερ και Νίκο Ανδρουλάκη

Ακολούθησε η αντίδραση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μάνφρεντ Βεμπερ, ο οποίος επίσης έκανε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επανέφερε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μετά τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε τον Ερντογάν για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Στη δεύτερη αναφορά του για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Βέμπερ ανέφερε πως «ασχολείται περισσότερο με τον Μαδούρο, και η ΝΔ με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ο Νίκος Ανδρουλακης κράτησε ίσες αποστάσεις λέγοντας πως και ο ελιτισμός της Δεξιάς, αλλά και ο λαϊκισμός της Αριστεράς είναι εξίσου επικίνδυνες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και έκανε λόγο για ένα προοδευτικό σχέδιο. Ανσαφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, επεσήμανε πως, «ήταν ταπεινωτικό, αλλά επίσης ταπεινωτική ήταν και η χρεωκοπία που οδήγησε την χώρα η ΝΔ».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022