Πολιτική

Τουρκία: Άναψε «φωτιές» η αναβάθμιση των F-16

01.07.2022 | 18:17 Eνσωμάτωση

Μόλις ο Τζo Μπάιντεν έκλεισε το μάτι στον Ερντογάν για την αναβάθμιση των F-16, ο σουλτάνος θυμήθηκε και πάλι τον παλιό γνωστό κακό του εαυτό.

Ξέρει πως στην Τουρκία η κοινή γνώμη δεν καταπίνει έυκολα πως όσα τους έταζε για το Αιγαίο και με μία προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχείρησε να σώσει ότι μπορεί.

«Η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί… Βάζουν κάποιους μεσάζοντες για να συναντηθούμε και τους είπαμε: «Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση» Επειδή είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα. Έσπασε τη συμφωνία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι η συνέχεια στις προκλήσεις που ξεκίνησαν μόλις ένιωσε ισχυρός και πάλι, μόλις πίστεψε πως πήρε την αναβάθμιση των F-16.

Έβαλαν την Κω στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι

Και στην Τουρκία οι αναλυτές ξεσπάθωσαν, με στόχο σήμερα την Κω.

Ο Ερντογάν διακινεί την απίθανη θεωρία πως η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας

Από την άλλη στην Αμερική η κίνηση Μπάιντεν προκαλεί αντιδράσεις. Έτσι και αλλιώς η αναβάθμιση των F16 αν δεν περάσει από το Κογκρέσο δεν θα γίνει, ότι και αν υπόσχεται ο Μπάιντεν.

Είναι σοκαριστικό πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνηγορούσε για την πώληση αμερικανικών F16 και τον εκσυγχρονισμό τους στην Τουρκία αφότου άκουσε απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ανησυχίες λόγω της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Μόλις τα τέλια χτύπησαν στον Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος έκανε πάλι το μαύρο άσπρο και απέναντι στους Αμερικάνους που λένε πως δεν μπορεί η χώρα τους να βοηθάει τον νταή της περιοχής να απειλεί την ελλαδα προέβαλε την απίθανη θεωρία πως η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα

«Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν προκαλεί εμείς δεν επιθυμούμε την ένταση. Η Ελλάδα που έχει παραβιάσει 147 φορές τον εναέριο χώρο μας πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο εσωτερικό η δυσαρέσκεια με τον Τούρκο πρόεδρο είναι μεγάλη όσο και αν δίνει ψίχουλα με την μορφη αυξήσεων. Η αντίπολίτευση παράλληλα σφυροκοπεί.

«Όταν καταλήφθηκαν 18 νησιά, ενώ τα νησιά που δεν έπρεπε να είναι οπλισμένα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν οπλισμένα, κανείς δεν ενοχλήθηκε όταν έκανα μια συνάντηση στην ομάδα το 2017 και είπα: «Γιατί δεν λες κάτι φίλε;» Τώρα «γιατί οπλίστηκες…» αλλά που ήσουν αδερφέ, μόλις το έμαθες αυτό; Οι εξωτερικές υποθέσεις είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Και στην ρητορική τους μπαίνει και η Κύπρος μετά το Αιγαίο, επιχειρώντας να ανεβάσουν το θερμόμετρο της ελληνοτουρκικής έντασης σε τουλάχιστον δύο περιοχές.

«Όμως ένα πρωί, στα σκαλιά του πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Μπουλέντ Ετζεβίτ έκανε μια δήλωση και είπε: «Από εδώ και πέρα, τα στρατεύματά μας βρίσκονται στην Κύπρο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων», είπε. Τελείωσε, έτσι έμαθε όλος ο κόσμος», συνέχισε ο Κιλιντζάρογλου.

Πρωτοφανής επίθεση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Μέσα σε αυτό το κλίμα όξυνσης οι Τούρκοι φτάνουν στο σημείο να επιτεθούν και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τον τίτλο της εφημερίδας πως ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι.

«Σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είχε τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν στους τίτλους της. Σκανδαλώδεις εκφράσεις υπήρχαν στο δημοσίευμα που έλεγε “Ο Ερντογάν προκαλεί πάλι”», αναφέρει η Χουριέτ.

Είναι άλλη μία ένδειξη του πως η τουρκική πλευρά επιμένει να κάνει το μαύρο άσπρο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 01/07/2022