Οικονομία

Κάρτα εργασίας: Πρεμιέρα σήμερα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

01.07.2022 | 13:06 Eνσωμάτωση

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η νέα κάρτα εργασίας. Η λειτουργία του μέτρου ξεκινά πιλοτικά και για 121 χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο που θα οδηγήσει στον σεβασμό του ωραρίου των εργαζομένων.

«Κάρτα» θα χτυπούν από σήμερα 121.000 εργαζόμενοι σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ της χώρας που απασχολούν περισσότερα από 250 άτομα προσωπικό.

«Είναι μία μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο διότι είναι η καλύτερη εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου. Θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση και έτσι κανείς δεν θα μπορεί να κλέβει τις ώρες εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» την ψηφιακή τους κάρτα που θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους…Το ίδιο θα κάνουν και κατά την αποχώρηση τους.

«Χαίρομαι για αυτό το σύστημα θα μπορούμε να φεύγουμε στην ώρα μας (όχι ότι μέναμε παραπάνω αλλά πιστεύω θα είναι πολύ καλύτερα. Καταγράφονται όλα!» δηλώνει πωλήτρια σε σούπερ μάρκετ.

Με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Αυτόματα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν μέσω του my ergani app να βλέπουν όλες τις πληροφορίες για την εργασιακή τους ταυτότητα.

«Το σημαντικότερο τεκμήριο απέναντι στην παραβατικότητα. Αυτό το οποίο θα βοηθήσει την επιθεώρηση εργασίας στο έργο της αποφασιστικά!» δήλωσε η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Θα καταγράφονται ηλεκτρονικά

•Ωράριο εργασίας & υπερωρίες
•Όλα τα στοιχεία θα «διαβιβάζονται» στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
•Διαθέσιμα σε εργαζόμενους, εργοδότες & ελεγκτικές Αρχές
•Οι εργαζόμενοι θα «βλέπουν» τα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας μέσα από την εφαρμογή «myErgani mobile app»

Στην εφαρμογή του myergani app θα αποτυπώνονται επίσης, ο μισθός, οι βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και οι άδειες του εργαζομένου.

Μετά τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες σειρά παίρνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η βιομηχανία, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται στον τουρισμό και στην εστίαση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/07/2022