Πολιτική

Δίαυλο επικοινωνίας για ήρεμα νερά προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης – Τορπιλίζει το κλίμα ο Ερντογάν

17.06.2022 | 19:56 Eνσωμάτωση

Νέα «νάρκη» Ερντογάν στις προσπάθειες της Αθήνας να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δεν θέλει «ήρεμα νερά»

Από την Κύπρο όπου βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κύπριο πρόεδρο, τόνισε ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι ισχυρές συμμαχίες αποτελούν την άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Με ήρεμη αποφασιστικότητα θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής. Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγιση μας είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνει όμως ότι τα ήρεμα νερά δεν εξυπηρετούν τους στόχους του. Επανήλθε στην προκλητική ρητορική του κατά της Ελλάδας για να λάβει απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπω σε καμία διαδικασία διαλόγου. Όσο έχω απέναντι μου πολιτικούς που δεν είναι ειλικρινείς, δεν θα συναντηθώ μαζί τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Και δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο» απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκληση  με το ελικόπτερο του Χαρδαλιά

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου οι τουρκικές αρχές.

Την ώρα που βρισκόταν πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, οι τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι παραβιάζεται ο εναέριος χώρος τους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς. βρέθηκε στον Άγιο Ευστράτιο προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για Ήρωα Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος το 1992 έπεσε στο καθήκον κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών.

«30 χρόνια μετα τον άδικο χαμό του ηρώα αξιωματικού η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς, δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε όμως θα είμαστε εδώ. Πάντα θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος που έχουν οικοδομήσει οι ένοπλες δυνάμεις με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται» – διεμήνυσε το Στειτ Ντιπάρτμεν για το θέμα που επιχειρεί να ανοίξει η Άγκυρα περί στρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών.

Η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση- να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο.

Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε μετά από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει θέση για τις έωλες κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες εξοπλίζοντας τα νησιά.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κομισιόν και Βερολίνο «ταρακούνησαν» την Άγκυρα

«Το αυτί τραβήχτηκε», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Κομισιόν και το Βερολίνο ταρακούνησαν την Άγκυρα και ότι ήταν αυτές οι παρεμβάσεις που οδήγησαν στο να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά των Τούρκων υπουργών.

Από την άλλη ο Ερντογάν συνεχίζει στο ίδιο τέμπο, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως η ρητορική του πρόκειται περί εσωτερικής κατανάλωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/06/2022