Ελλάδα

Μάνδρα: Αθώα η Ρένα Δούρου και 12 ακόμη κατηγορούμενοι

16.06.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Τέσσερα χρόνια και επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα που στοίχισαν τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας, το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του.

Ήταν 15 Νοεμβρίου 2017. Έντονη βροχόπτωση πλήττει την Δυτική Αττική… Η Μάνδρα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Συνολικά 25 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, στην τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική.

Δύο ώρες βροχής σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα και την απουσία αντιπλημμυρικών έργων ήταν αρκετές για να μετατραπεί ο οικισμός σε μια απέραντη λίμνη.

Οι κάτοικοι έβλεπαν σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες να καταστρέφονται ολοσχερώς.

13 αθώοι – οκτώ ένοχοι

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν συνολικά 21 κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά από εισαγγελική έρευνα ήρθαν αντιμέτωποι με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Έπειτα από 4 χρόνια και 7 μήνες από την φονική πλημμύρα της Μάνδρας, αθώα κατά πλειοψηφία κρίθηκε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα.

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς, ούτε προσωπικής δικαίωσης» υποστήριξε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι και στον δεύτερο βαθμό όσοι καταδικάστηκαν θα είναι το αποτέλεσμα ευνοϊκό και γι’ αυτούς» συμπλήρωσε ο δικηγόρος της, Θεόδωρος Σχινάς.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε ομόφωνα ακόμα 12 κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες, ενώ κατά πλειοψηφία έκρινε οκτώ ενόχους για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το δικαστήριο, η καταδικαστική πλειοψηφία διότι υπήρξε και δικαστής που διαφώνησε μ αυτό δε θα μπορέσει να αιτιολογήσει την απόφαση του και σε κάθε περίπτωση προσδοκάμε ότι παραπάνω θα υπάρξουν πιο άξιοι δικαστές. Ήταν κακή μέρα για την ελληνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο συνήγορος του αντιπεριφερειάρχη, Διονύσης Γκούσκος.

Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

«Είναι μια πρώτη δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων καθώς αναδείχθηκε από την όλη διαδικασία ότι υπήρχαν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες από στελέχη της περιφέρειας και του δημοσίου γι’ αυτό το τραγικό συμβάν» συμπλήρωσε ο δικηγόρος θυμάτων Δημήτρης Σκύφτας.

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση επί των ποινών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/06/2022