Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Ελένη Βουλγαράκη και η ψυχολόγος, Ιόλα Αλ Μπάχρι, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πώς εκφράζουμε τις ανασφάλειές μας, αλλά και το πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε και να τις ξεπεράσουμε.
Αν έχετε ανασφάλειες και πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό, κάνετε λάθος. Η ανασφάλεια υπάρχει στη ζωή όλων των ανθρώπων αλλά το ζήτημα είναι πως τη διαχειρίζεται ο καθένας και πόσο την αφήνει να καθορίσει τη ζωή του.
«Είναι μέρος της δουλειάς μου η διαχείριση των σόσιαλ μίντια. Προσπαθούμε να κρύψουμε πολλές φορές τις ανασφάλειές μας, υπάρχουν και τα φίλτρα που δίνουν αυτές τις δυνατότητες. Τα σόσιαλ μίντια είναι ένας τρόπος να προβάλεις τις καλές στιγμές και όχι τόσο τις κακές, και δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής πάντα. Αισθάνομαι συχνά ανασφαλής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ζήσει έστω και μία στιγμή στη ζωή του ανασφαλής. Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστεί. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με τον εαυτό μου, τότε προσπάθησα να το διαχειριστώ», ανέφερε η Ελένη Βουλγαράκη.
Τι σημαίνει «είμαι ανασφαλής»
«Αρχικά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανασφάλειες είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε καλά με όλα ή να είμαστε ευχαριστημένοι με τα πάντα πάνω μας ή με τη ζωή μας, είναι η αρχή της εξέλιξης», δήλωσε η ψυχολόγος Ιόλα Αλ Μπάχρι.
«Όταν μιλάμε για ανασφάλεια, μιλάμε για την αρνητική και έντονη πλευρά της ανασφάλειας η οποία εκφράζεται μέσα από την συμπεριφορά μας καθημερινά, εάν είναι κάτι, δηλαδή, που το ελέγχεις ή σε ελέγχει. Η ανασφάλεια είναι ένα εσωτερικό συναίσθημα, ένα συναίσθημα ανεπάρκειας. Όταν νιώθουμε μειονεκτικά, ότι δεν τα καταφέρνουμε καλά, μπορεί να είναι γενικό αλλά μπορεί να εκφράζεται πολύ σε έναν τομέα.Τα οικονομικά παίζουν ρόλο, καθώς ο κόσμος το βλέπει ως το κλειδί για να κάνει κάποια πράγματα. Πολύς κόσμος προσπαθεί να ανεβάσει τα οικονομικά του, για να αισθάνεται πλήρης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η αυτοαντίληψη ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, από τους γονείς μας και μετά αυτό προχωρά στην κοινωνική ζωή μας, τα βιώματα, τις αποτυχίες και τις απορρίψεις. Όλα αυτά καταγράφονται και είναι ένα κριτήριο που αυτοαξιολογούμαστε. Ένα ακόμα στοιχείο είναι τα standards που έχουμε θέσει οι ίδιοι στον εαυτό μας, που μας έχουν θέσει, οι γονείς μας, το σχολείο, τα πρότυπα που έχουμε. Είναι προσωπική υπόθεση η ανασφάλεια, και παίζει διαφορετικό ρόλο για τον καθένα μας το οτιδήποτε», είπε συμπληρωματικά.
«Με πιάνει έντονη ανασφάλεια στη δουλειά μου, πρέπει να είμαι σε εγρήγορση. Με πιάνει ακόμα και στη σχέση μου, εξαρτάται την περίοδο και το πώς νιώθω με τον εαυτό μου. Όταν έχουμε τις μαύρες μας για κάποιους λόγους, βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και δεν μας αρέσει τίποτα», πρόσθεσε η παρουσιάστρια.
Πότε η ανασφάλειά μας πρέπει να μας προβληματίσει
«Όταν είδα ότι με απασχολεί η γνώμη των άλλων, μεγάλωσα με αυτό και αυτό με ακολούθησε στη ζωή μου. Όταν κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να μην τα παίρνω όλα τοις μετρητοίς, τότε το μετρίασα», τόνισε η Ελένη Βουλγαράκη.
«Είναι λογικό να μας απασχολεί η γνώμη των άλλων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν τον ενδιαφέρει πώς τον βλέπουν οι άλλοι, το θέμα είναι κατά πόσο μας επηρεάζει. Προβληματική γίνεται η ανασφάλεια γίνεται όταν επιμένει και επιδρά στη ζωή μας με έναν έντονο τρόπο. Όταν δηλαδή μας αποτρέπει να κάνουμε πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε κάτι και δεν το κάνουμε ή όταν υπερασχολούμαστε με κάτι», επεσήμανε η κ. Αλ Μπάχρι.
Για το πώς εκφράζεται η ανασφάλεια η κ. Αλ Μπάχρι είπε πως, «εκφράζεται αμυντικά ή επιθετικά προς τους άλλους. Πολλές φορές υπάρχει άρνηση στο να αποδεχτούμε ότι έχουμε ανασφάλεια και να την επεξεργαστούμε στο γιατί με ενοχλεί όταν ακούω κάτι. Εστιάζουμε την αρνητική κριτική, και αγνοούμε τα θετικά που έχουμε, γιατί μας απασχολεί αυτό για το οποίο δεν νιώθουμε καλά, και όχι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά».
«Λαμβάνουμε υπόψιν την γνώμη των άλλων όταν θέλουμε να δούμε μία πιο ρεαλιστική εικόνα για τον εαυτό μας. Ο ειδικός μας προβάλει την πραγματικότητα με δεδομένα, όχι σύμφωνα με αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Ο ειδικός μας βοηθά να φιλτράρουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και τα θεωρούμε πραγματικότητα, με τα δεδομένα που έχουμε», κατέληξε η ψυχολόγος Ιόλα Αλ Μπάχρι.