Πολιτική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μήνυμα στην Άγκυρα – Να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία όλων των χωρών

10.06.2022 | 20:00 Eνσωμάτωση

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, ενώ σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

Επίλυση των διαφορών με διπλωματία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι πριν από λίγες ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή καθώς και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Νέες απειλές από Ακάρ

Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί πλέον συστηματικά η Τουρκία, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει εμμονή με την Τουρκία.

«Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε ‘Τουρκία’ και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας ‘Τουρκία’», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, ενώ δεν παρέλειψε και να τους… συμβουλεύσει: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε, παράλληλα, πως «η Τουρκία ελπίζει σε διάλογο και ένα κλίμα εποικοδομητικών συζητήσεων το συντομότερο δυνατόν», επιλέγοντας να ξεχάσει την ατάκα του αρχηγού του, Ερντογάν, «Μητσοτάκης γιοκ», με την οποία απέκλεισε κάθε συνομιλία με την Αθήνα.

Στη συνέχεια, επανέλαβε και εκείνος το γνωστό τροπάρι ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, τονίζοντας: «Απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Και προσέθεσε πως η Άγκυρα αναμένει «να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, να γίνει διάλογος, με εκπλήρωση των υποσχέσεων και τήρηση των συμφωνιών. Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις, κάνοντας επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντινά στην Τουρκία νησιά, ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά, με τελετές, δράσεις και ομιλίες».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/06/2022