Πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Συμμετέχει και η Τουρκία

09.06.2022 | 20:01 Eνσωμάτωση

Η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται, την στιγμή που σε λίγες ώρες φτάνει στην Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με το σύνολο των ηγετών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης να ετοιμάζεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στην Τουρκία αντελήφθησαν ότι δε θα μπορούσαν να «μποϊκοτάρουν» τη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα στείλουν αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η Αθήνα κρατά χαμηλό καλάθι καθώς δεν αναμένει και πολλά για τα ελληνοτουρκικά αφού στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Βαλκάνια. Φυσικά είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποδέχθηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα είναι στη Θεσσαλονίκη στη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία μετέχουν συνολικά αρχηγοί και εκπρόσωποι 13 χωρών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δε θα έρθει μετά τις τελευταίες εξελίξεις και η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως είναι μια ευκαιρία σε αυτήν τη συγκυρία να αναδειχθεί πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η προετοιμασία των χωρών για την ενσωμάτωσή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τη Μολδαβή πρωθυπουργό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/06/2022