Πολιτική

Κόβουν το Αιγαίο στα δύο οι Τούρκοι με παράνομη ΝΟΤΑΜ

27.05.2022 | 20:15 Eνσωμάτωση

Με νέα παράνομη NOTAM οι Τούρκοι «κόβουν το Αιγαίο στη μέση» για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.

Ένοπλοι κατέλαβαν ελληνικά πλοία στον Περσικό κόλπο

Την ίδια ώρα, το Ιράν κατέσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια ως αντίποινα για την απάντληση ιρανικού πετρελαίου από τις αμερικανικές αρχές κοντά στις ακτές της Ελλάδας.

Ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πρώτου πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το πλήρωμα του δεύτερου πλοίου, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα καθυστέρησε 11 χρόνια την ένταξη της «Μακεδονίας»

Νέα επιχειρήματα για την άρνηση της Τουρκίας να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Ρουμανίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να συμφωνήσει για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, αν η δεύτερη δεν άλλαζε το συνταγματικό της όνομα.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Όπως τόνισε, η Τουρκία δεν ζητάει από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, αλλά να σεβαστεί τους νόμους κατά της τρομοκρατίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/05/2022