Υγεία

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Αυξάνονται τα κρούσματα

23.05.2022 | 20:14 Eνσωμάτωση

Εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνοντας πάντως ότι προς το παρόν δεν διαθέτει στοιχεία για μετάλλαξη του συγκεκριμένου ιού.

Πάνω από 100 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, τα περισσότερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Βρετανία. Δεκάδες είναι τα ύποπτα κρούσματα και προστίθενται καθημερινά καινούργια.+

Οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν σήμερα 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων με τα οποία ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 37. Στη γειτονική Ισπανία τα κρούσματα έφτασαν τα 34. Το πρώτο κρούσμα ανέφερε η Σκωτία, ανεβάζοντας σε 21 τα επιβεβαιωμένα σε όλη τη Βρετανία. Στη Δανία το πρώτο κρούσμα είναι ένας άνδρας που επέστρεψε από ταξίδι στην Ισπανία, βρίσκεται τώρα σε απομόνωση και ιχνηλατούνται οι επαφές του.

Κρούσματα αναφέρονται επίσης στο Ισραήλ, στην Ελβετία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα (για την ευλογιά των πιθήκων). Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αυξηθεί το επίπεδο της ανησυχίας όπως έγινε με τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο για την ευλογιά το καλύπτει αυτό. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες πέραν της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική.

Συστάσεις από το ECDC σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσουν εμβόλια

Έντονη είναι η ανησυχία της Κομισιόν για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η έκταση του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και συγκεκριμένα η μετάδοση γίνεται μέσω στενής και συνεχιζόμενης επαφής, ενώ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν όσοι έχουν σεξουαλική δραστηριότητα με πολλούς συντρόφους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/05/2022