Κόσμος

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Βόρεια Κορέα

23.05.2022 | 20:36 Eνσωμάτωση

Μια λαοθάλασσα πλημμυρίζει την κεντρική πλατεία της Πιόνγκιανγκ.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες επευφημούν τον Κινγκ Γιονγκ Ουν στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Απριλίου.

Κανείς δε φορά μάσκα προστασίας. Σχεδόν έναν μήνα μετά, η Βόρεια Κορέα είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου έξαρση του κορωνοϊού.

«Λένε ότι έχουν καταγράψει περίπου 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις υψηλού πυρετού, όπως τις λένε, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ προκειμένου να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για κρούσματα κορωνοϊού».

Πριν από δύο χρόνια ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκλεισε τα σύνορα και μετέτρεψε τη χώρα σε απόρθητο φρούριο για να την προστατέψει από την πανδημία. Όμως η έξαρση των κρουσμάτων σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Κίνα φαίνεται πως μετέφερε τον κορωνοϊό στη Βόρεια Κορέα, λένε ειδικοί.

Με εικόνες του Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκέπτεται φαρμακεία, η κρατική τηλεόραση προσπαθεί να καθησυχάσει τους κατοίκους.

Ο υπέρτατος ηγέτης, όπως τον αποκαλούν, διέταξε τον στρατό να φροντίσει για τη διανομή φαρμάκων στην πρωτεύουσα ωστόσο οι ελλείψεις είναι τεράστιες και οι κάτοικοι ανεμβολίαστοι.

Η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος συστήνει σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να πίνουν τσάι από τζίντζερ και βότανα ή αλατισμένο νερό.

Κι ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πλήξει σοβαρά το καθεστώς της Πιόνγκιανγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραβρέθηκε στην κηδεία ενός πρώην στρατάρχη της Βόρειας Κορέας, τον οποίο πολλά δυτικά μέσα περιγράφουν ως μέντορά του.

Ο Κιμ σήκωσε το φέρετρο μαζί με άλλους αξιωματούχους, απέδωσε τιμές, ενώ σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση συναισθημάτων έριξε πρώτος χώμα στον τάφο και στη συνέχεια αγκάλιασε την επιτύμβια στήλη.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Πιόνγκιανγκ σχημάτισαν μεγάλες γραμμές στους δρόμους από τους οποίους πέρασε η πομπή, φορώντας μάσκες όλοι ανεξαιρέτως.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/05/2022