Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Απούσα από τη Βουλή των Λόρδων – Την αντικατέστησε ο Κάρολος

11.05.2022 | 20:33 Eνσωμάτωση

Για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια, η βασίλισσα Ελισσάβετ δεν έδωσε το παρών στη Βουλή των Λόρδων, στην έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Το τελετουργικό τηρήθηκε κατά γράμμα. Από την έφιππη φρουρά και τις λιμουζίνες που βγήκαν από το Μπάκιγχαμ, μέχρι την μπάντα και την είσοδο στη Βουλή των Λόρδων.

Όμως η Ελισάβετ απουσίαζε για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια. Την αναπλήρωσε ο γιος και διάδοχος Κάρολος. Με το στέμμα να προηγείται, μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ο Κάρολος κάθισε στη θέση που προορίζεται για τη μητέρα του, έχοντας στα αριστερά του την Καμίλα και στα δεξιά τον πρωτότοκο γιο του και εκφώνησε ενώπιον των λόρδων και των βουλευτών για λογαριασμό της μητέρας του την καθιερωμένη ομιλία για το πρόγραμμα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Σε αυτή την εποχή των προκλήσεων, η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας θα παίξει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της υποστήριξης στον λαό της Ουκρανίας».

Με την απουσία της η Ελισάβετ έκανε ακόμα ένα βήμα πίσω υπέρ του γιου της που επωμίζεται ολοένα περισσότερα καθήκοντα και ρόλους.

Κάρολος, Καμίλα και Γουίλιαμ αποχώρησαν με το στέμμα πάλι να προηγείται. Η 95χρονη βασίλισσα παρακολούθησε την ομιλία από την τηλεόραση, στο ανάκτορο του Γουίνσδορ, όπως ανέφεραν πηγές του παλατιού.

Είχε απουσιάσει μόνο άλλες δυο φορές, στις αρχές της θητείας της, όταν ήταν έγκυος.

Με το δικό τους τρόπο γιορτάζουν οι Sex Pistols τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο. Το θρυλικό βρετανικό πανκ συγκρότημα επανακυκλοφορεί το διόλου κολακευτικό για τη μοναρχία τραγούδι του, God Save the Queen, στις 27 Μαΐου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/05/2022