Ελλάδα

Τεταμένο το κλίμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετά τα χθεσινά επεισόδια

11.05.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για την πανεπιστημιακή αστυνομία κρίνοντας συνταγματικό τον σχετικό νόμο.

«Ρινγκ»  το πανεπιστήμιο

Πανδαιμόνιο στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι η στιγμή που οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται με γκλοπ σε νεαρούς διαδηλωτές.

Ένας άνδρας που έχει βγει από το μπλοκ των διαμαρτυρόμενων είναι εκείνος που προκαλεί τους αστυνομικούς οι οποίοι αρχικά κατευθύνονται προς το μέρος του αλλά τον αφήνουν να φύγει ανενόχλητος.

Νωρίτερα οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν συλλάβει μετά από συμπλοκή νεαρό στα σκαλοπάτια του κτιρίου θετικών επιστημών όπου είχαν  κάνει έφοδο με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης ενώ οι νεαροί που είχαν ταμπουρωθεί στο κτίριο χτυπούσαν τους αστυνομικούς με καδρόνια.

Ακολουθεί άλλη μια σύλληψη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την επίθεση κουκουλοφόρων με πέτρες, μάρμαρα και πυροσβεστήρες, στους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν τις εργασίες για να απομακρυνθούν τα μπάζα από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο βιολογικό.

Άγνωστοι το σαββατοκύριακο είχαν εισβάλει στο χώρο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Το συμβούλιο της επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για την πανεπιστημιακή αστυνομία καθώς έκρινε συνταγματικό το νόμο.

Πρόκειται για αστυνομικούς που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για την προστασία των ιδρυμάτων οι οποίοι δεν θα φέρουν πυροβόλο όπλο και θα συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές Αρχές.

«Με σχέδιο και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ, προϋπόθεση για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη» είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα επεισόδια στο αριστοτέλειο προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μιλά για προβοκάτσια.

«Κράτος ή παρακράτος; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και ανοιχτή γραμμή και σχέδιο ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες και προβοκατόρικες ομάδες που παρουσιάζονται και ως φοιτητές» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο βιολογικό συνεχίζονται ωστόσο η σχολή θετικών επιστημών παρέμεινε κλειστή και σήμερα στον απόηχο των επεισοδίων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/05/2022