Κόσμος

Ρωσία: Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πούτιν η παρέλαση για την επέτειο της νίκης του ναζισμού

09.05.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, με ρωσικά άρματα μάχης, μονάδες του στρατού σε τέλειο συγχρονισμό αλλά και πυραυλικά συστήματα.

Με όλες τις τιμές γιορτάστηκε η 77η επέτειος από τη νίκη των Σοβιετικών δυνάμεων ενάντια στον ναζισμό.

Τα εντυπωσιακά στρατιωτικά αγήματα, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, παρατάχθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία και η αναφορά δόθηκε από τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού στον Ρώσο πρόεδρο.

Άρματα μάχης και σύγχρονα πυραυλικά συστήματα γέμισαν τους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, σε μία ακόμη επίδειξη της πολεμικής ισχύος της Ρωσίας.

Ο ουρανός της Μόσχας ωστόσο παρέμεινε σιωπηλός. Τα 77 ρωσικά μαχητικά τα οποία είχε προγραμματιστεί να πετάξουν πάνω από το Κρεμλίνο, παρέμειναν στο έδαφος καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τις πτήσεις επίδειξης.

Χωρίς πουθενά να χρησιμοποιηθεί το γράμμα «Ζ» που έχει συνδεθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και χωρίς καμία αναφορά στην ίδια την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε τα δυτικά σενάρια που τον ήθελαν να προχωρά στην κήρυξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και να ανακοινώνει γενική επιστράτευση.

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ άρχισε να αναπτύσσεται ενεργά σε εδάφη με τα οποία συνορεύουμε. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε συστηματικά μία απολύτως απαράδεκτη για εμάς απειλή. Ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. Όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση με τους νεοναζιστές, τους ακροδεξιούς στους οποίους οι ΗΠΑ και οι νεότεροι εταίροι τους ποντάρισαν, θα ήταν αναπόφευκτη».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον και τους εταίρους της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησαν να διατυμπανίζουν πόσο ξεχωριστοί είναι, ταπεινώνοντας όχι μόνο ολόκληρο τον κόσμο αλλά και τους “δορυφόρους” τους που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν και το καταπίνουν αμάσητο ως πειθήνια όργανα. Αλλά εμείς είμαστε διαφορετικοί, Η Ρωσία είναι διαφορετική».

Δύο στιγμιότυπα έδωσαν αφορμή σε δυτικούς σχολιαστές για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν: η κουβέρτα με την οποία κάλυψε τα πόδια του στη διάρκεια της παρέλασης, καθώς και τα βήματα που έκανε κουτσαίνοντας στην κατάθεση στεφάνου.

Η καθιερωμένη απόδοση τιμών σε ηρωικές πόλεις στον πόλεμο κατά του ναζισμού, όπως το Κίεβο και η Οδησσός, είχε εφέτος ένα ιδιαίτερο νόημα καθώς βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως δεν παρέλειψε να καταθέσει λίγα κόκκινα γαρίφαλα στις αναμνηστικές θέσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/05/2022