Υγεία

«Όλα για τη Ζωή μας» – Έφηβοι: Έκοψαν το κλασικό τσιγάρο αλλά…

08.05.2022 | 09:40 Eνσωμάτωση

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Κατσαούνου, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία, αλλά και για την νέα «μόδα» του ατμίσματος.

Η κ. Κατσαούνου μίλησε σχετικά με το τί δείχνουν οι έρευνες όσον αφορά το κάπνισμα στην εφηβεία.

«Σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά γιατί οι έφηβοι καπνίζουν λιγότερο το κλασικό τσιγάρο», ανέφερε αρχικά.

«Αλλά έχουμε τα καινούρια καπνικά προϊόντα, το ηλεκτρονικό και το θερμαινόμενο τσιγάρο που αντικαθιστούν το κλασικό τσιγάρο. Ενω αυτά ξεκίνησαν για να αντικαταστήσουν το κλασικό τσιγάρο, βλέπουμε πως ξεκίνησαν το κάπνισμά άτομα που δεν κάπνιζαν. Ο τ΄οπος που διαφημίζονται αύτα τα προϊόντα είναι λανθασμένος», συμπλήρωσε η κ. Κατσαούνου.

«Για το θερμαινόμενο τσιγάρο τα δεδομένα θα φανούν στη συνέχεια, γιατί είναι κάτι το καινούριο. Προκαλούν βλάβες και άκόμα δεν ξέρουμε ποιές χρόνιες νόσοι θα εμφανιστούν στο μέλλον. Με τη χρήση ή τις κλινικές μελέτες θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.  Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν κάποιος ξεκινά από μικρή ηλικία να καπνίζει , τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να το σταματήσει, από έναν που ξεκινά το τσιγάρο σε μεγαλύτερη ηλικία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η νικοτίνη, ίναι μία εθιστική ουσία, και είναι ο λόγος που καπνίζουν οι περισσότεροι, προκαλεί σωματική εξάρτηση μεγαλύτερη από την κοκαϊνη πολλές φορές. Ο ναργιλές είναι εξίσου επικίνδυνος και ενέχει και άλλους κινδύνους, λόγω του τρόπου χρήσης του«, κατέληξε λέγοντας,

Videos & Απoσπάσματα από Όλα για τη Ζωή μας - 08/05/2022