Ελλάδα

ΑΠΘ: Άγνωστοι με βαριοπούλες και σφυριά γκρέμισαν τα πάντα στο τμήμα βιολογίας

07.05.2022 | 19:52 Eνσωμάτωση

Εικόνες χάους και συνθήματα μίσους στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συντρίμμια εκεί όπου άρχισε να ''χτίζεται ''η ελπίδα για χιλιάδες φοιτητές κι ερευνητές με τη δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης στο κτίριο του βιολογικού, στο χώρο όπου έγινε πριν από 5 μήνες η εκκένωση κατάληψης που κράτησε 34 ολόκληρα χρόνια.

Με βαριοπούλες και διαρρηκτικά εργαλεία στα χέρια περίπου 50 άτομα εμφανίστηκαν τα ξημερώματα στο κτίριο του τμήματος βιολογίας αποφασισμένα να καταστρέψουν όλα όσα ξεκίνησαν για την κατασκευή ενιαίας βιβλιοθήκης της σχολής θετικών επιστημών.

Παραβίασαν την κεντρική είσοδο έκοψαν με τροχούς τα κάγκελα και εισέβαλλαν στο χώρο όπου είχε ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα η πρώτη φάση των εργασιών.

Γκρέμισαν τοίχους έσπασαν τζάμια και προειδοποίησαν με συνθήματα πως θα είναι και πάλι εκεί αν συνεχιστεί το έργο. Όλα αυτά τα έκαναν ανενόχλητοι ενώ είχαν ζητήσει από τους υπαλλήλους security να αποχωρήσουν από το σημείο.

«Σύμφωνα με το νόμο ο σεκιουριτάς δεν μπορεί ούτε να ακουμπήσει κάποιον άμεσα. Ενημερώθηκαν οι πρυτανικές αρχές εμείς ,δηλαδή εγώ και στη συνέχεια ενημερώθηκε και η αστυνομία. Από ‘κει και πέρα αναφορικά με το επιχειρησιακό κομμάτι δεν είναι δική μου δουλειά. Θα πρέπει όλοι να πάρουν θέση. Που τοποθετούνται ξεκάθαρα είτε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας είτε στην πλευρά της τρομοκρατίας της κουκούλας» δήλωσε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως οι δράστες θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν.

«Το φως θα νικήσει το σκοτάδι» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι δράστες εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι και η Διοίκηση του ΑΠΘ κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων.

Η κατασκευή της βιβλιοθήκης ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνεχιστεί όπως έχει καταστεί σαφές από τους αρμόδιους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/05/2022